Citat al doamnei Adriana:
"Eu nu sunt deloc sigura ca biserica Ortodoxa si Catolica nu o sa faca femei preoti pentru ca, daca sunt sinceri cu ei insisi si vor sa se poarte cu dreptate, atunci o sa faca si femei preot tocmai pentru ca preotia crestina apartine intregului popor si nicidecum unora favorizati
Uite o carte pe care mi-a recomandat-o, joi seara, preotul ortodox de la biserica ruseasca din oras, ca sa ma convinga ca biserica nu sta cu mainile in san la capitolul asta
"L'Ordination de femmes dans l'Église orthodoxe"par Élisabeth Behr-Sigel - Kallistos Ware
Am ajuns intamplator aici, dar tot citind, m-am cam cutremurat. Oricat de mult ar fi de macinata o minte omeneasca de o tema, totusi, trebuie pastrat un cadru cuviincios si smerit cand pomenim numelui Maicutii Domnului si a altor Sfinti Parinti. As spune chiar ca anumite afirmatii nu sunt prea departe de sminteli.
Si, oricat de mare ar fi toleranta crestina, totusi: ”Cine sminteste pe altul fara voie, acela se dojeneste ca un neglijent. Crestinul este dator sa fie atent ca sa nu faca sminteala, (Rom. 14,13-21; I. Cor. 8,13), ba chiar sa se jertfeasca pentru a nu face sminteala ca si cum si-ar taia mana sau piciorul” (Matei 5,29-30).
Dar, departe de mine de a judeca si cu siguranta, tema hirotonirii femeilor cred ca o poate explica mult mai bine un preot, de aceea nici nu o adancesc. Dar as face cateva precizari, doamna Adriana, pentru a corecta anumite afirmatii, dupa putinta mea:
1. Nu se poarta nici-o discutie de acceptare a hirotonirii femeilor in cadrul Bisericii Catolice. Sfintia sa Pontificala, Papa Benedikt al xVI-lea s-a pronuntat de nenumarate ori in mod raspicat impotriva hirotonirii femeilor in biserica catolica, ultima oara chiar in primul interviu acordat direct unui jurnalist (Focus, 26 noiembrie 2010). Cazurile dispersate aparute in America Latina, precum si cazul singular din Franta au fost privite fara indulgenta si chair cu mare tristete, iar persoanele respective au fost excomunicate din cadrul Bisericii, Deci, nici nu se poate vorbi despre "discutii" binevoitoare.
2. In cadrul Bisericii Ortodoxe nu se poarta nici o discutie favorabila pe aceasta tema, nici la nivel inalt si nici la nivel scazut. Ma indoiesc aprig ca un preot rus ortodox, care ar asculta de Patriarhia Moscovei, ar avea astfel de idei. In 2009, cand in Germania a fost numita (atentie, numita si nu hirotonisita!) prima femeie episcop, d-na Käßmann, castigand in acelasi timp si alegerile ca prima femeie-sefa a Consiliului de conducere a EKD (biserica evanghelica germana), aceasta a dorit o intrevedere cu "omologul" sau rus, IPS Kiril, Patriarh al Rusiei. Preasfintia sa a raspuns ca: "respecta alegerea facuta in cadrul bsericii evanghelice germane, dar o astfel de intalnire nu poate avea loc, deoarece aceasta ar putea fi inteleasa ca o recunoastere implicita a hirotonisirii femeilor ca preot, fapt ce il doreste a-l evita", Sfintia Sa propunand o alta fata bisericeasca pentru intalnirea respectiva. D-na Käßmann, ofensata de raspunsul direct al IPS Kiril, a anulat toate evenimentele care erau organizate pentru a sarbatori 50 de ani de dialog intre cele doua biserici, ceea ce a dus la blocarea dialogului ecumenic. Deci, sub nici-o forma nu se poate vorbi de un climat binevoitor fata de aceasta tema din partea Bisericii Ortodoxe, deci cu atat mai mult de discutii favorabile purtate undeva, pe ascuns, prin cine stie ce culoare... Doamna Adriana, ingaduiti-mi rugamintea:treziti-va!
3. Singura biserica in care exista femei-preot sunt bisericile protestante. Dar, atentie: in biserica protestanta, indiferent daca ea este evanghelica-luterana sau reformata-calvinista, nu are cele sapte Sf. Taine, ci doar doua sacramente: sacramentul euharistic si sacramentul botezului. Aici NU EXISTA Taina hirotonirii, deci ei nu au preoti inzestrati cu har, ci doar pastori/pastorite care sunt numiti/te.
Deci ei, cand savarsesc Sf. Impartasanie, ei invoca Sf. Duh, dar neavand har, practic nu pot savarsi aceasta taina. Este mai mult o comemorare. Deci, crestinii ortodoxi, nu se pot impartasi intr-o biserica protestanta. Deci, atentie mare, doamma Adriana, sa nu va mai impartasiti intr-o biserica protestanta, daca sunteti ortodoxa. Ma iertati, va rog, dar ar fi bine sa vorbiti cu duhovnicul Dvs. in aceasta privinta.
Revenind la diferenta dintre un preot ortodox si un pastor protestant, care consta in primul rand in inzestrarea la hirotonire cu Sf. Duh, uitati: d-na Käßmann, dupa ce a fost prinsa conducand la volan sub influenta alcoolului, dansa si-a dat DEMISIA din functia de episcop si din cea de sef la Consiliului EKD-din partea mea, chapeau fata de dansa!, nu comentez acest act in sine, ci faptul ca a DEMISIONAT din slujba de episcop pentru un incident rutier. Preotii ortodoxi sau catolici, nu-si dau demisia. Nu si-o pot da, stiti foarte bine.
Deci, practic, toata aceasta discutie cu femeile pastor la protestanti si la ortodoxi nu, nu are nici-o esenta, pentru vorbim despre doua lucruri diferite.
Sigur, intrebarea in sine este binevenita, dar cred ca ar fi mai bine sa o puneti duhovnicului Dvs. ortodox sau faceti o calatorie la Sf. Manastiri din Romania, unde (inca) mai avem mari duhovnici. Va framantati foarte mult...
4. Sigur ca aceasta intrebare si-a pus-o si d-na Elisabeth Behr-Sigel, Dumnezeu sa o odihneasca in pace! A murit acum 6 ani, la varsta de 98 de ani. Dansa a trecut la ortodoxie venind de la ... protestantism.
Si aceasta intrebare si-o pusese dansa inca de prin anii 70-80, sa nu uitam, o perioada in care occidentul se gasea intr-o profunda criza morala ateista, revolutiile feministe fiind in plina floare. Si sa nu credeti ca aceasta nu influenteaza foarte mult, credeti-ma una este sa fie ortodox intr-o tara prin predilectie protestanta sau catolica si alta este sa fie ortodox intr-o tara ortodoxa! Din punctul meu de vedere, argumentele dansei sunt, cu tot respectul fata de domnia sa, totusi cam sofiste. Dar mai bine, cei care doresc, pot citi cartea (dau titlul in lb. engelza): "The ministry of women in the Church", care se poate citi pe gratis aici:
http://books.google.ch/books?id=NwgD...page&q&f=false
5. Ideile acestea de femeie preot, idei (neo)-protestante au intrat in spatiul ortodox odata cu dialogul ecumenic. Spuneati ca o sa vina si ceasul cand si in Biserica Ortodoxa vor fi sa fie femei -preot. Dar ia sa vedem, BORusa este de 52 de ani in dialog ecumenic, BORomana de la 1961 (va rog, corectati) . Deci, de peste 50 de ani ideile venite din dialogul ecumenci, cel putin aceasta idee, nu a avut prea mare succes. Da, dar ce sunt 50 de ani?
Dar haideti sa vedem, de cand exista practic dialogul acesta ecumenic intre cele doua confesiuni? Pria discutie ecuemenica a vut loc intre 2 teologi luterani si Patriarhul Constntinopolului IeremiaTranos in anul 1573, primii dorind o unificare pentru a lupta impotriva catolicilor. Discutia s-a facut pe un fundal prietenos si respectuos, ajungandu-se la concluzia ca prea multe nu au cele doua biserici in comun.... Si atunci inca nu se discuta despre femeile-preot... Deci, de 438 de ani nu s-a schimbat nimic in fundalul vechilor diferente dogmatice, o diferenta aparuta mai recent va fii cu ata mai putin ratificata.
Deci, afirmatia ca se poarta discutii "la nivel inalt" pentru femei-preot in BOR sau o alta Biserica Ortodoxa este absurda si falsa.
Poate implica o dorinta fierbinte a Dvs. Dar, daca biserica ortodoxa a pastrat scaunul de preot numai pentru barbati, si nu si pentru femei, aceasta nu inseamna nici ca femeile sunt proaste si nici discriminate (termen atat de des folosit in miscarile feministe occidentale,da si au dreptate, dar numai intr-un singur sens: exista discriminarea sociala a femeii, dar nu in fata lui Dumnezeu!)
Prin urmare, sa nu amestecam protestantismul cu ortodoxismul sau sa luam ce ne place de la unii si sa suprapunem peste ceea ce avem noi, ca sa ne creeam noi biserica dupa cum ne place noua. Aceasta este o erezie. (Imi permit inca odata sa va spun, mare atentie, doamna Adriana: vorbiti cu duhovnicul dvs. )
Cert este ca Dvs., daca traiti in Franta, stiti toate aceste lucruri. Asa ca, de ce toata tulburarea asta?
Cand studiam stiinte sociale in Germania, aveau loc intruniri ale bursierilor EKD-ului, printre care ma numaram si eu. Sigur ca printre studente erau si viitoare pastorite. Cand ajungeam sa-mi spun apartenenta religioasa, mai intotdeauna trebuia sa aud, pe un ton mai mult sau mai putin agresiv, mai mult sau mai putin identic formulat, urmatoarea propozitie: "Voi, femeile ortodoxe, sunteti foarte discriminate,de ce voi nu puteti deveni preoti?". Prima oara nu am spus nimic, eu nu mi-am pus niciodata aceasta problema si chiar am ras. Apoi, am incercat sa le explicam ca eu nu ma simt nici discriminata si nici nu as doresc sa devin preot, Doamne fereste! Mai apoi, am inceput timid sa aduc argumente ale Sfintilor Parinti, si chiar daca protestantismul nu acorda nici-o atentie Sfintei Traditii, sigur ca m-au decimat cu brio cu tot felul de citate din Sf. Biblia. La un moment dat insa, m-am incumentat totusi sa ripostez: "Voi nu o cinstiti pe Maica Domnului in biserica voastra. Dar noi, ortodoxii, o cinstim tare. Vedeti asta este diferenta. Iar daca nu ati inteles, intrebati mai bine un preot ortodox, daca nu va deranjeaza sa vorbiti cu un barbat."
Noi ortodoxii, si prin urmare si Dvs., doamna Adriana, care sunteti ortodoxa, nu avem ce cauta la protestanti si nici nu avem ce lua de la ei, din primul si marele motiv ca nu cinstesc nici-un Sfant si prin urmare nici pe Preasfanta Fecioara Maria.
Daca sunteti ortodoxa, vorbiti cu un preot induhovnicit, incercati sa vorbiti chiar si la o manastire romaneasca din Franta, avem mai multe, uitati aici o lista:
http://www.mitropolia.eu/ro/site/78/
Daca am suparat pe cineva, nu asta a fost intentia. Doamne ajuta!