View Single Post
  #38  
Vechi 15.01.2011, 15:21:40
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Credința noastră are următoarele patru surse:
1) Biblia
2) Sfânta Tradiție
3) Liturgica
4) Magisteriul Viu al Bisericii

Asupra unor chestiuni speciale și punctuale, o sursă a credinței mai sunt revelațiile particulare aprobate de Biserică.



Care e prima zi a săptămânii, e chestie de convenție (calendar), nu de credință. Că Duminica este Ziua Domnului știm din toate cele patru surse, dar în mod deosebit din Sfânta Tradiție. Chiar și numele ("duminică") arată acest lucru, nu trebuie să fii cine știe ce mare filolog.



Asta știm de la Magisteriu. Cel mai recent document pe această temă este enciclica pe temă socială "Centessimus Annus", aici: http://www.vatican.va/holy_father/jo...-annus_en.html




Nu a spus nici Isus, nici cei care învață și au autoritate în numele Lui. Prin urmare, este permis să aibă mai multe nume (de fapt, e unul singur cu liniuțe de despărțire). Știm aceasta în baza principiului mai general că ceea ce nu este interzis este permis.


Magisteriu: Casti Conubii, aici: http://www.vatican.va/holy_father/pi...nnubii_en.html
și, mai ales, "Humanae Vitae", pe de-a-ntregul consacrată acestui subiect: http://www.papalencyclicals.net/Paul06/p6humana.htm

http://www.papalencyclicals.net/Paul06/p6humana.htm



Dispozițiile disciplionare în vigoare în fiecare Biserică, potrvit rânduielilor Sinoadelor Locale. De exemplu, eu sunt legat de următorul decret: http://www.bru.ro/documente/decret-p...ajunul-in-bru/
Multumesc Mihnea pentru efort dar:

1. In ortodoxie nu exista acestea din pacate. La catolici (de ambele feluri) macar sunt toate reglementarile astea umane, de la un singur om, adica Papa.
La noi scrie fiecare altceva.
2. Tu unde gasesti sfanta traditie, ca nu m-am lamurit.
3. Eu ma refeream la sursa initiala, adica la Iisus, la voia sa, la ceea ce a spus el, nu la intermediari, la ceea ce au inventat oamenii pe parcurs.

Toate scrierile mentionat de tine sunt bune, dar nu sunt ale lui Iisus. Nu stiu daca intelegi ce vreau eu sa spun.
Ca uite, chiar scrise: exista diferente intre regulile confesiunilor.

Definitia lingvistica a termenului "smerit" este corecta (primul rand, ca restul ceea ce a citat fata de mai sus, n-am inteles ce prostii sunt).
Problema este ce care acceptiune este folosita in credinta si in ce mod. Ca am impresia si aici fiecare foloseste de fapt un amestec.
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape

Last edited by sophia; 15.01.2011 at 15:25:43.
Reply With Quote