View Single Post
  #19  
Vechi 09.01.2011, 20:43:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
dvs. ati studiat teologia ortodoxa la facultate? daca da, ce ati invatat la dogmatica despre creatie? precizati va rog facultatea de teologie ortdoxa si profesorul de dogmatica care invata ca timpul este absolut (constant, fix, invariabil) si ca zilele creatiei aveau 24 de ore (si ca pamantul ar fi in centrul universului, mai corect spus ca universul ar avea centru spatio-temporal).
Nu numai ca nu am studiat teologia, dar sunt chiar de putini ani credincios. Nu trebuie sa precizez un profesor, pentru ca toti cred in Facerea care este in Sfanta Scriptura. Cum am zis, in ortodoxie sunt extrem de putini cei care o combina cu evolutionismul sau cu alte teorii moderne (de genul o zi poate fi milioane de ani).
In schimb puteti sa-mi dati dvs. un singur teolog, profesor, etc. (ca sa nu zic ortodox) care sustine o parte din teoria evolutionista sau faptul ca o zi din creatie are mai mult decat o zi. Daca doriti puteti citi raspunsurile parintelui Serafim Rose legate de acest aspect, el dand si numeroase citate din sfintii parinti. Un articol mai scurt aici: http://www.crestinortodox.ro/credint...rea-69863.html

De exemplu Sfantul Efrem Sirul spune: "Nimenea sa nu creada ca zidirea cea de Sase Zile este o alegorie; tot asa, nu este ingaduit a zice ca ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit in sase zile, a fost zidit intr-o singura clipa".
Acelasi: "Desi atat lumina, cat si intunericul au fost zidite intr-o clipita, totusi atat ziua cat si noaptea Zilei intai au tinut cate douasprezece ceasuri fiecare."
Iata ce spune Sfantul vasile cel Mare: "Si s-a facut seara, si s-a facut dimineata, adica durata unei zile si a unei nopti. [...] Si s-a facut seara, si s-a facut dimineata, zi una. [...] A spus "una" pentru ca voia sa determine masura zilei si a noptii, unind timpul zilei si al noptii, ca sa plineasca durata celor douazeci si patru de ore ale unei zile care cuprinde negresit si ziua si noaptea."
Cred ca acum suntem de acord care este conceptia ortodoxa.
Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
aici gresiti cu interpretarea exegetica.
pentru crestinii ortodocsi (traitori si nu doar cu numele) venirea Domnmului Iisus este prilej de bucurie.
Aveti dreptate, poate fi asa. Dar asta tot nu inseamna ca acel pasaj vorbeste de timpul relativ, discutia de la care pornisem.
Exista stiinta si exista SF. Ceea ce e legat de stiinta este acea constatare ca ceasurile indica o mica diferenta. Iar ceea ce e legat de SF este si paradoxul gemenilor. Citez chiar din link.
"Teoria lui Albert Einstein ne învață că dacă cineva ar putea călători cu viteza luminii, timpul s-ar opri pentru acea persoană. Din moment ce nimeni și nimic, cu excepția undelor electromagnetice, care au avantajul că nu posedă masă proprie, nu poate dezvolta o asemenea viteză, regula a fost extinsă sub forma fenomenului de dilatare a timpului."
"Cele mai rapide nave spațiale construite până în prezent de către om dezvoltă viteze care "generează" o încetinire a timpului cu doar 2 milionimi dintr-un procent. Asemenea valori sunt, desigur, insesizabile pentru om. Și lucrurile vor rămâne așa până când tehnologia va evolua suficient de mult pentru a construi motoare sau a imagina metode de propulsie care să dezvolte viteze apropiate de viteza luminii, dacă acest lucru se va întâmpla vreodată."
Asadar 2 milionimi dintr-un procent. Irelevant, nici macar nu stim de la ce poate fi o atat de insesizabila diferenta. Si cum viteza luminii nu o poate atinge decat ceva fara masa nici nu vom afla vreodata.
Reply With Quote