Citat:
În prealabil postat de catalin2
... Timpul relativ se refera la cel divin. Pe pamant timpul e acelasi pentru toti, o zi are acelasi numar de ore sau minute pentru toti.
|
La Dumnezeu nu exista timp (pentru ca EL a facut timpul)... deci nu exita timp divin, ci doar timp in creatie (iar acesta este relativ nu constant).
zilele creatiei nu aveau 24 de ore pentru ca soarele care determina durata temporala a zilei a fost facut abia in a 4-a zi. timpul nu precede creatia si nu este absolut (fix, constant) ci relativ. Timpul face parte din creatie fiind facut in acelesi timp cu spatiul la Big bang (in prima "zi" a creatiei). ziua si timpul si intreg universul e facut pentru om si nu omul pentru ele. omul e centrul universului, ca scop, finalitate. Universul nu are centru spatio-temporal.
Ca timpul e relativ o arata clar Sfanta Scriptura cand spune ca omul "grabeste ziua venirii Domului" (II petru 3,12) desi aceasta data doar Dumnezeu o stie (marcu 13,32) pentru ca EL a fixat-o. Pare un paradox la prima vedere insa nu este asa. La Dumnezeu nu exista timp (timpul este in Dumnezeu nu Dumnezeu este in timp), deci EL priveste timpul din creatie asa cum vrea EL (de la inceput la sfarsti si de la sfarstit la inceput, mai rapid sau mai lent, intocmai cum noi oamenii prvim o cladire inalta de la parter la ultimul etaj si de la ultimul etaj la parter).
daca ai avea reabdare sa studiezi teoria relativitatii ai vedea de ce durata zilei pe pamant (la nivelul solului) are aproximativ 24 de ore. Cu cat creste altitudinea cu atat apare o dilatere temporala intre cesurile observatorilor (cel de la nivelul solului si cel aflat la o anumita altitudine).
ca sa intelegi dilatarea temporala intra pe uramtorul link.
Satelitii GPS isi sincronizeaza zilnic cesurile cu cele de pe pamant. Diferenta temporala ce apare in decursul unei zile, desi este de ordinul nanosecundelor, genereaza erori de cativa km daca nu este corectata.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Dilatare_temporal%C4%83
... dilatarea temporală gravitațională (tratată în teoria relativității generale) nu este reciprocă: un observator aflat în vârful unui turn va observa că ceasurile de la nivelul solului bat mai lent, iar observatorii de la nivelul solului vor fi de acord. Astfel, dilatația temporală gravitațională este observată de toți observatorii staționari, independent de altitudinea lor.
Doamne ajuta.