Subiect: Intrebare:
View Single Post
Vechi 28.12.2010, 22:43:51
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
in legatura cu cele mai presus de fire iti dau dreptate intru totul. asa este. Noi cu mintea noastra cautam sa intelegem dupa putinta noastra. Sunt perfect de acord.
si nici nu cred ca un om poate sa inteleaga cu totul ceva ce este mai presus de fire.
si nici nu cred ca trebuie sa ne punem intrebari mai presus de firea noastra.

Duhul Sfant intrupat si Cuvant intrupat. sunt de acord cu ambele variante.
Dumnezeu era Cuvantul si Cuvantul era Dumnezeu.
Duhul Sfant nu este al lui Dumnezeu?
doar atat am de lamurit.
Dumnezeu-Cuvantul , a doua Persoana a Sf. Treimi S-a Intrupat, nu Duhul Sfant.La Botezul Domnului insa Duhul Sfant s-a odihnit in Hristos,Dumnezeu-Cuvantul, Dumnezeu-Omul.La intrupare Iisus si-a asumat in totalitate firea umana.El a devenit om adevarat, trup si suflet fara a inceta a fi Dumnezeu(din cate am inteles eu).. Daca Cuvantul prin Intrupare s-a contopit atat de mult cu umanitatea incat din dumnezeirea proprie si-a ciuntit, atunci inseamna ca, Cuvantul a putut muri pe cruce.. Teoria asta mi se pare putin obscura si ciudata.. Se poate si altfel.. Moartea fiind separarea de viata, adica Dumnezeu, ca dumnezeirea sa se fi separat prima de trupul sau(fara ca practic sa moara) permitandu-i sufletului uman sa-si inceteze suflarea.. Prima data in cazul asta s-a "stins" dumnezeirea lui, iar apoi omenirea lui.S-a stins incet cu incet.. Dar prin stingerea dumnezeirii aici sa intelegi(avand in vedere ca eu sunt artizanul acestei presupuneri) nu ca dumnezeirea lui a incetat sa existe ci ca ea s-a despartit prima de trup, iar apoi s-a despartit si sufletul lui uman.. Deci tehnic "a murit" Dumnezeu tin sa mentionez cu ghilimele de rigoare, dar practic nu a murit.Nimic din existenta sa dumnezeiasca nu a incetat o clipa.. Cam spre asta inclin eu, posibil sa fie asta si parerea Bisericii(nu stiu) sau alta(sunt siguri ca pot exista mult mai multe explicatii decat astea doua).. Astept in continuare informatii si lamuriri.. Stiu insa ca se zice la liturghie : Sfinte Dumnezeule , cel fara de moarte ...

Cat despre aliniatele alea, ele nu imi apartin si sunt citate din site-ul pe care l-am postat sub ele.Prima este un text liturgic, iar a doua pare a fi o predica.
Reply With Quote