Citat:
În prealabil postat de Doriana
Acum, ca tot veni vorba, as mai avea doua intrebari:
1. Daca icoana este Biblia celor nestiutori de carte, ce sens mai are ea ca Biblie intr-o lume aproape total alfabetizata? Caci la ea se inchina mai ales cei stiutori de carte.
2. Daca icoana este doar echivalentul unei fotografii a unei persoane dragi, de ce pentru sfintii contemporani, cu care avem destule fotografii, nu se accepta cinstirea fotografiilor lor si li se fac neaparat icoane?
|
Of, mai Doriana , pui intrebari care sunt dificil de lamurit prin scris , care necesita explicatii lungi, folosirea in timpul explicatiei de comparatii, asemanari, deosebiri cu alte si alte situatii oarecum asemanatoare dar diferite .
In legatura cu icoana , nu este nici o problema , ba din contra o adeverire in plus ca duhul Maicii Domnului (ca D.zeu si casnicii lui sunt duhuri ) este prezent in acel loc si ca nu este doar un lemn acoperit cu culori . Daca mai si plinge mir este si mai intaritor deoarece nici un lemn de pe toata fata pamintului nu scoate, nu curge nu secreta nici o data si mai ales uscat fiind mir , edica ulei bine mirositor . Iar daca icoana nu se lasa pozata dercit atunci cind vrea ea , realitatea prezentei MD. in acest loc este covirsitoare . Nu confundati lemnul si culorile care sunt doar un suport ordinar al reprezentarii sfintului respectiv .
Nu stiu cum incepe si cum incape indoiala in sufletul unui protestant dar ortodocsii incep a inainta in credinta prin a se convinge singuri de lucrarea sfintelor tainte (sfinta euharistie= doctoria vietii si a nemuririi, cred ca intelegi precis cum stau lucrurile cu nemurirea !) a lui Hristos insisi si a sfintilor lor casnici . Da sora, pur si simplu ne convingem singuri, cu ochii nostrii ca Hristos-Dzeu este viu si adevarat si ca preotii si arhiereii lui lucreaza cu de la el putere si intru el viata ! Tot ortodoxul , indiferent de cit de credincios este stie ca ultima scapare sau salvare de la orice este la Hristos si ca pt. toate mamele , in primul rind dar si pt. restul credinciosilor, Preacurata Stapina este cu adevarat ,, Grabnica ajutatoare" Nu exista lacrima sincera de mama, pt. pruncii ei si pt. casa sa , pusa in palma Maicii Donului si care sa nu aiba raspuns . Cine se indoieste (dintre ortodocsi) de existenta MD ca nascatoare de D.zeu, cine nu o cinsteste dupa cuviinta , cine nu o lauda si nu spune minunile si puterile ei pretutindeni nu i se intimpla aici pe pamint rau altul decit ca a pierdut pe marea si grabnica mijlocitoare si ajutatoare inaintea lui Hristos , care asa cum ne vaicarim cu totii pe forum este mult iubitor de oameni dar tot la fel este si drept judecator ; si vai de ceasul si situatia in care este ,,drept judecator".
Strict la tine ce pot sa-ti spun, cinste-ti credinta ! Noi o avem pe a noastra iar eu unul cu aceasta voiesc sa trec dincolo si nadajduiesc la vami si la judecati in mila si acoperamintul celei numite Preacinstita, Preacurata si Preabinecuvintata, caci altminteri , dupa cite pacate am , nu ar fi bine de loc !