View Single Post
Vechi 09.11.2010, 15:47:29
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Ortodoxia nu este "normalitate" in sensul lumesc. Deloc.
De aceea ti-am dat acele citate din Sf. Nicodim Aghioritul.. ca tu il citezi in legatura cu deasa impartasire dar nu-i sti masura trairii.
Ortodoxia trebuie sa fie normalitate in sensul de: echilibru, cumpatare, firesc, accesibil samd. Nu de lumesc in sensul negativ al cuvantului din Biblie. Credinta noastra trebuie sa fie accesibila si sa atraga oameni din toate categoriile de orice fel. Nu este numai pentru cei care vor sa ajunga pe varful muntelui (cazul Sfintilor sus pomeniti), ci este si pentru cei care vor macar sa iasa la liman, sa scape de rau, sa se mantuiasca de iadul pamantesc si de cel vesnic.

Citat:
Pana in istoria recenta omul nu a avut sex fara facere de copii in mod sistematic ca stil de viata (=oprire de la impartasanie, stii, nu?), nu a avut mancare variata si in exces, nu a avut multe lucruri ne-necesare (cumoarate nu din necesitate, ci din placerea de a avea), nu a avut ideea ca entertainmentul trebuie sa fie prezent zilnic in viata sa (televizor, filme, jocuri, muzica etc).
O viata "normala" dupa standard modern este hranire de patimi.
Parerea mea.
Și grăiești tu? :) Oamenii nu aveau acces la anticonceptionale, de aia faceau cate 10 copii pana la batranete. N-am nici un dubiu. E ridicol sa crezi ca stramosii nostri s-au impreunat numai in scopul procreerii si niciodata din necesitate sau chiar din placere.

Si apoi, fiecare dintre cele enumerate sunt mai bune sau mai putin bune in functie de constiinta fiecaruia si de scopul folosirii lor. Unul mananca mai mult si ramane slab, altul mananca putin o data pe zi si e gras de numa'. Etc. Normalitatea ramane relativa, insa extremele trebuie evitate numaidecat.

Citat:
Abstinenta si postul sunt absolut necesare, nu optionale.
Parerea ta pe care ai mostenit-o din aer, din asa-zisa traditie batraneasca. Eu nu am gasit atata hotarare nici la Sfintii Parinti, oricare ar fi ei. Inca astept sa vad unde e hotarat cat post sa tinem inainte (pentru ca zice clar ca nu e voie de fapt sa tinem). Similar, unde zice de abstinenta de nu stiu cate zile inainte [si dupa]? E bine sa se faca abstinenta, insa e numai dupa hotararea sotilor de comun acord, dupa spusele Scripturii (1 Corinteni 7). Daca unul nu vrea, nu se face. Targetul este armonia, intelegerea si pacea familiei, nu dezbinarea si cearta. Stie Sfantul Pavel ce zice, numai voi idealizati situatii pe care nimeni nu le atinge in viata reala.

Citat:
Revenind la sf. Nicodim Aghioritul... dupa ce criterii tu accepti doar jumatate din invatatura lui (impartasirea deasa), dar negi taierea voii/dorintelor personale? (nu voia personala.. ci cea a Tatalui.. cum ai scris si tu).

ps.. subscriu mesajelor Anitei)
Eu am dat un raspuns mai sus. Cu alte cuvinte, am explicat ca desavarsirea nu poate fi atinsa dintr-o data, in stil neoprotestant. Adica gata, dintr-o data ti-ai unit voia cu cea a Lui Hristos, ai vandut tot si ai daruit saracilor, ti-ai luat Crucea si ai plecat poate la vreo manastire. Nu exista asa ceva, o metanoia instantanee. Ori asta e o greseala pe care o subliniaza insusi Sfantul citat de noi, ca omul vrea sa se inalte fara ajutorul pretios al Sfintei Impartasanii. Omului i se pare ca mai intai trebuie sa se sfinteasca si abia apoi, mai incolo - nu stiu cand - sa indazneasca apropierea de Potir. Nu fratilor, nu va inselati. Daca aveti o viata cat de cat crestineasca, fara pacate strigatoare la cer sau de moarte, atunci nu aveti motive sa ignorati chemarea preotului, invitatia la Cina daruita noua cu atata dragoste.

Deci eu nu neg taierea voii rele, respectiv lupta impotriva patimilor. Este telul nostru sa ne curatim, sa ne sfintim pana inaintea mortii, ca sa avem indrazneaza inaintea Judecatorului. Insa sa nu ai impresia ca aceste lucruri marete se pot realiza fara contactul continuu cu Sfintele Taine, fara ajutorul nemijlocit al Lui Hristos prezent prin acestea in viata noastra.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote