Notele Părintelui Dumitru Stăniloae la acest fragment
Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus
„Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Și voi mărturisiți pentru că de la început sunteți cu Mine” (In 15, 26-27)
Sursa: Sfântul Chiril al Alexandriei - Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan - Editura IBMBOR, 2000, pag. 972-975
Din acest fragment al comentariului sfântului Chiril la pasajul evanghelic referitor la purcederea Duhului Sfânt din Tatăl, se poate observa că sfântul Chiril nu emite nici o pretenție că Duhul Sfânt ar avea vreo purcedere din/prin Fiul, alta decât purcederea din Tatăl. Recunoaște deoființimea Duhului cu Tatăl și cu Fiul, recunoaște că Duhul Sfânt e și al Fiului și recunoaște că Fiul lui Dumnezeu ne procură nouă, Bisericii, pe Duhul Sfânt de la Tatăl, mărturisește ceea ce mărturisește și sfânta scriptură, însă nu pomenește nici o iotă despre vreo presupusă purcedere din/prin Fiul a Duhului Sfânt, deși Duhul Sfânt este și al Fiului.
|
Citat:
1824 Chiar omul, ca și chip al lui Dumnezeu cel în Treime, e pregătit și întărit în cuvântul lui nu numai de altul cu care se află eventual în convorbire, ci și de aceia la care se gândește cel ce vorbește, întregirea vieții omului nu se află numai în relația cu un tu, ci și în relația cu un el sau ei. Când omul știe că va veni și altul care să întărească cuvântul lui, vorbește cu altă siguranță. Hristos știe cu certitudine că Duhul va confirma toate cele pe care le spune El, confirmându-L prin aceasta pe El însuși ca revelator al Adevărului. Aceasta dă siguranța cea mai fermă cuvintelor Sale.
1825 Sfântul Chiril spune că Duhul este „în Fiul” și „provine,” sau iese „prin Fiul,” dar „purcede din Tatăl.” Purcezând din Tatăl, Își ia existența din Tatăl și Se află în Fiul, prin Care ni se dă, sau ne strălucește. Duhul și Fiul sunt nedespărțiți, dar Amândoi provin „din Tatăl”. De aceea, Duhul este și al Fiului, Fiul avându-L de la Tatăl. Tocmai faptul că Fiul are pe Duhul de la Tatăl, din Care El se naște, și că Tatăl purcede pe Duhul ca să fie în Fiul, Îl arată pe Fiul și mai deplin ca fiind de o ființă cu Tatăl. Duhul purcede din Tatăl ca izvor, și ne vine din Fiul ca Cel în Care este prin unitatea de ființă, nu ca dintr-o ființă diferită de a Duhului.
1826 Fiul ne comunică pe Duhul, pe Care Îl are în Sine prin unitatea de ființă, fără ca Duhul să purceadă din El. Fiul are în Sine pe Duhul prin faptul că e de o ființă cu Tatăl, de la Care Duhul purcede. E o iubire a Tatălui față de Fiul, ca să fie toți trei într-o unitate în toate, în baza unității de ființă.
1827 Duhul se numește „al Adevărului” pentru că este al Fiului. Dar este și al Tatălui din Care se naște Adevărul, sau Fiul, căci Tatăl este izvorul Adevărului. Suprema existență este totodată Conștiința care se cunoaște ca Adevăr. E o distincție, dar nu o despărțire între Conștiința supremă și Adevărul suprem. Dar Conștiința supremă, ca izvor al Adevărului suprem, nu poate să nu se refere la Adevăr cu o iubire supremă Care este Duhul. Din Adevărul suprem nu poate să nu iradieze iubirea și să nu ridice și conștiințele create spre Adevărul suprem, primind de la El puterea să-L iubească.
1828 Dacă Fiul îl trimite pe Duhul ca slujitor al Tatălui, și Duhul va fi mai mare ca Fiul.
1829 De aceea spune Fiul că Duhul este al Său și că din ale Sale va lua cele pe care le va spune, ca să arate că El nu are pe Duhul primit asemenea nouă. Căci, în acest caz, ar putea cădea și El, ca și noi, din sfințenia Sa. Afirmându-L pe Duhul ca al Său, Fiul Își afirmă dumnezeirea.
1830 Cum ar fi Hristos Adevărul dacă n-ar fi Fiul născut din Tatăl și de o ființă cu El? Dacă n-ar fi din Tatăl Adevărului și de o ființă cu El, n-am avea nici o posibilitate să ne unim cu Adevărul prin Duhul.
1831 Atât prin spusa că Duhul este Duhul Adevărului, cât și prin aceea că El purcede de la Tatăl, Hristos Îl arată pe Duhul comun Lui și Tatălui, și pe Sine, ca de o ființă cu Tatăl. Aceasta o arată însă și când spune că va trimite pe Duhul, nu primit de la vreo creatură, ci direct de la Tatăl, fiind El însuși una în ființă cu Tatăl. Cine nu înțelege aceste expresii așa cum se cer înțelese luptă împotriva dumnezeirii lui Hristos și, prin aceasta, împotriva lui Dumnezeu însuși, Care nu poate să nu fie un Dumnezeu al iubirii.
|
sursa: aceeași cu a fragmentului
|