Subiect: filioque
View Single Post
  #1  
Vechi 01.11.2010, 22:03:11
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 828
Implicit Sfântul Chiril al Alexandriei

„Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Și voi mărturisiți pentru că de la început sunteți cu Mine” (In 15, 26-27)

Citat:
După ce a spus că vor fi urâți și El, și Tatăl de iudeii lipsiți de înțelegere, degeaba, fără nici un motiv cuvenit, adaugă cu folos că va veni Duhul. O dată cu aceasta, arată hotărât cuvântul de mai înainte având în el plinătatea Sfintei Treimi.1824 Prin aceasta se osândesc cei ce, văzând minunile Lui, și-au bătut joc de ele și au hulit astfel puterea mai presus de fire a ființei mai presus de toate, nesocotind că prin ele trebuie să primească pe Hristos. Căci, deși a făcut aceste minuni în chip neobișnuit, spre asigurarea lor, sau deși a făcut lucruri care înfricoșează numai prin gândirea la ele, ei totuși n-au crezut în El. Astfel, s-ar putea spune: Hristos ți S-a făcut ție, o, iudeu fără de minte, făcător de minuni care întrec și slava lui Moise, și strălucirea oricărui Sfânt. Acest înțeles ni-l comunică Domnul spunând: „De nu aș fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut.” Și totuși, pe slujitorul și săvârșitorul celor mai mici, adică pe Moise, îl încununezi cu atâtea cinstiri, iar pe Săvârșitorul mai presus de fire al unor lucruri cu mult mai mari, nu te rușinezi să-L respingi, deși Cel vestit odinioară prin proorociile lui Moise a dus la capăt și a încheiat umbra prin adevăr. Deci, o dată cu aceasta, Domnul nostru Iisus Hristos a amintit pe Duhul împreună cu Sine și cu Tatăl. Aceasta arată cu adevărat ceea ce am spus mai înainte, că, dacă cineva se hotărăște să urască pe Hristos, va supăra, împreună cu El, și pe Tatăl din Care este El. Și cum, sau în ce mod, observă iarăși.

Căci vorbind de Duhul Adevărului, adică de Duhul Său, zice că El purcede de la Tatăl. Fiindcă, precum este prin fire al Fiului, existând în El și prin El, așa este și al Tatălui.1825 Căci Celor cărora Duhul le este comun, cele ale ființei nu le sunt despărțite. Să nu ne conducă unii din cei obișnuiți cu necredința, prin cuvintele lor nepricepute, la cele pe care nu trebuie să le cugetăm, socotind că Fiul împlinește vreo necesitate de slujire, dăruind creației pe Duhul de la Tatăl.1826 Unii nu s-au temut să facă această afirmație nepricepută. E mai corect să se creadă că, deoarece Duhul e al Lui ca și al lui Dumnezeu-Tatăl, Îl trimite Sfinților Săi ucenici ca pe al Său, spre sfințire.1827 Dacă socotesc că trebuie să cugete și să spună aceasta cu încăpățânare, cum nu va urma că afirmă că ne este și nouă slujitor? Nebuni și orbi, cum, exprimând gânduri prostești din nepriceperea aflată în voi, nu Îl lipsiți și de slava Unuia-Născutului? Căci dacă Fiul, procurând pe Duhul de la Tatăl, e cugetat într-un oarecare rol de slugă, cum n-ar fi necesar să fie mărturisit ca străin cu totul de ființa Tatălui, fiind, prin aceasta, și Duhul mai mare ca El și cu mult mai bun?1828 Dacă Fiul nu se naște din Tatăl, adică din ființa Lui, cum nu se va cugeta Duhul mai mare decât Fiul? Dar atunci, ce vom zice când vom auzi: „Acela Mă va slăvi pe Mine, că dintr-al Meu va lua și va vesti vouă” (In 16, 14)?

Pe lângă cele spuse, mai rezultă și următoarele. Dacă socotiți că Fiul îndeplinește o lucrare de slujitor, procurându-ne ceea ce este de la Dumnezeu-Tatăl ca pe ceva străin, iar Duhul este Sfânt după fire, Fiul nu va fi Sfânt după fire, ci prin împărtășire, ca și noi. Aceasta urmează dacă se afirmă de către cei rău credincioși, cu nepricepere, că Fiul este străin de ființa Tatălui, din Care purcede Duhul, Cel procurat de Fiul. Dar, dacă Duhul nu e propriu Fiului, și Fiul are sfințenia ca pe ceva adăugat, ca și creația, este posibil să se afirme că Fiul poate cădea din sfințenia Sa,1829 pentru căceea ce este câștigat ca adaos s-ar putea să se și piardă. Și cine nu se va feri de astfel de opinii? Dar socotesc că e mai cuvenit să afirmăm că Adevărul și dogmele ce rezultă din Adevăr ne sunt de mare preț.1830

Nu vom urma acelora, ci, urmând credința Sfinților Părinți, spunem că Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, este propriu Fiului și nu I se adaugă ca un adaos din afară ca în cei care au facerea din cele ce nu sunt și primesc sfințenia, ci este de o ființă cu Fiul, ca și cu Tatăl. Astfel, înțelesul dogmelor bisericești nu va degenera într-o mitologie politeistă, ci Sfânta Treime rămâne strânsă într-o unică rațiune a Dumnezeirii. Arătând prin aceasta unitatea ființei Sale cu a lui Dumnezeu-Tatăl, dar spunând și că Mângâietorul este Duhul Adevărului și că purcede din Tatăl, respinge neîndoielnic și deplin pe potrivnicul Său, care luptă împotriva lui Dumnezeu.1831 Cel ce vrea să batjocorească pe Fiul păcătuiește și împotriva Celui din Care este Fiul. Când deci va veni, zice, Mângâietorul, Duhul Adevărului, adică al Meu, Care purcede de la Tatăl, Acela va da mărturie despre Mine. Cum va da mărturie? Lucrând în voi și prin voi lucruri minunate, va fi martor drept și adevărat al puterii Mele și al măririi puterii Mele. Căci Duhul Care lucrează în voi (Filip. 2, 13) este al Meu. Iar precum este al Meu, așa este și al lui Dumnezeu-Tatăl. Deci trebuie cugetat că, împreună cu Hristos, sunt batjocoriți și cei care, prin Duhul cel Unul și bun, săvârșesc fapte minunate spre asigurarea credinței din puterea lui Hristos, în Care locuiește trupește, după Pavel, nu o parte oarecare a Dumnezeirii, ci toată plinătatea Ei (Col. 2, 9). Mărturisind Hristos pe Duhul, veți mărturisi, zice, și voi, căci v-ați făcut văzători ai celor săvârșite de Hristos, fiind pururea împreună cu El, ca ucenici.
Sursa: Sfântul Chiril al Alexandriei - Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan - Editura IBMBOR, 2000, pag. 972-975

Din acest fragment al comentariului sfântului Chiril la pasajul evanghelic referitor la purcederea Duhului Sfânt din Tatăl, se poate observa că sfântul Chiril nu emite nici o pretenție că Duhul Sfânt ar avea vreo purcedere din/prin Fiul, alta decât purcederea din Tatăl. Recunoaște deoființimea Duhului cu Tatăl și cu Fiul, recunoaște că Duhul Sfânt e și al Fiului și recunoaște că Fiul lui Dumnezeu ne procură nouă, Bisericii, pe Duhul Sfânt de la Tatăl, mărturisește ceea ce mărturisește și sfânta scriptură, însă nu pomenește nici o iotă despre vreo presupusă purcedere din/prin Fiul a Duhului Sfânt, deși Duhul Sfânt este și al Fiului.
Reply With Quote