Citat:
În prealabil postat de Pr. Gheorghe
Sunt de acord si sustin parerea ca Biserica sa nu aiba vreo imixtiune din partea statului, nici chiar la nivel de intoarcere catre contribuabil spre sustinerea nevoii de practicare a religiei (drept fundamental al omului !!!) a unei parti din bugetul realizat.
|
Daca mare parte din banii aia se intorc la contribuabil, pentru ce mai pleaca atunci din buzunarul sau? Similar, daca mare parte din cetatenii tarii oricum finanteaza biserica, prin taxele pe care le platesc la stat, de ce nu eliminam pasul asta cu statul si facem astfel incat cine vrea sa finanteze biserica sa o faca direct?
In felul asta se rezolva toate problemele de separare fata de stat, dar biserica nu doreste asa ceva, deoarece statul care forteaza contribuabilii sa plateasca taxe si impozite asigura o oarecare siguranta a lichiditatii ce ajunge in vistieria patriarhiei. In schimb, daca cetatenii ar contribui direct la bugetul bisericii, fara intermediarul numit stat, siguranta unui venit constant ar fi amenintata - ca deh, donatiile cetatenilor sunt fluctuante. Biserica nu doreste acest lucru, ii place sa stea la umbra statului. Plus ca mai are si alte beneficii de pe urma serviciilor pe care le presteaza fata de stat. Cum sa abandoneze o relatie mutual benefica?
Citat:
Dar ca sa fie corect lumeste, caci la aceasta s-ar ajunge si asta se si doreste, nu-i asa?, as vrea sa vad ce se va face acel ateu sau semi-ateu (dupa faptele sale poate "semi-crestin") cand va solicita, intr-un moment de pocainta, ca Biserica sa-l primeasca? Ca sa fie corect, spuneam, cred ca s-ar ajunge la rejectarea lui ca nefunctional si netrebuincios, pe motivul ca nu a contribuit! Dar se scapa din vedere faptul ca Hristos prin Biserica, Parinte bun fiind, asteapta intoarcerea tuturor fiilor ratacitori. Azi ai ce manca printre straini, frate ratacitor, dar maine cand te va cuprinde saracia, catre care Parinte vei striga? Vrei o Biserica doar a crestinilor practicanti in Duh si Adevar? Si eu vreau acelasi lucru! Tu vrei insa sa lase Biserica in pace pe toti cei ce nu se-ncadreaza in aceasta categorie, ca sa nu fie cumva "intinata" lumina cunoaterii lor rationale, eu vreau ca si acestia sa aiba un adapost pentru vremea cand se vor intoarce.
|
Parinte, argumentul dumneavoastra este hilar. Sa inteleg ca eu ca ateu salariat platesc statului un fel de polita de asigurare, in fiecare luna, pentru cand o sa ma reconvertesc la ortodoxie? Daca aleg sa devin mahomedan, se transfera banii de polita din contul bisericii in contul cultului islamic din Romania? Daca mor ateu, se duc banii la asociatia lui Remus Cernea, sau cum?
Citat:
Daca vorbim de procente, care credeti ca este procentul celor care in momentul de din-ainte de "a-si da duhul" sunt atei convinsi? Eu, din ce am vazut, va pot spune ca este mic, foarte mic, foarte, foarte mic! Pentru iubitorii cifrelor, sub 1%! Restul, sunt crestini botezati care se pocaiesc mai mult sau mai putin, dar care striga la Domnul cu glasul Botezului pe care, macar atunci in pragul trecerii, il recunosc cu teama si nadejde!
|
Irelevant, chiar si dac-ar fi doar 1%, statul trebuie sa le respecte alegerile pe timpul vietii, indiferent cum aleg ei sa moara. Oricum, statistica dumneavoastra e anecdotica.