18.10.2010, 13:53:15
|
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de windorin
Cred ca putem fi mai multe locuri, de'a lungul vremii... si loc pietros, si loc intre spini... dar si loc in pamant bun.
|
O povestioara destul de sugestiva circula anul trecut pe internet despre istoria celebrei picturi Cina cea de taina. Eu una nu am cautat sa aflu adevarul istoric, ci doar sa iau lucrurile asa cum au fost ele prezentate. (Probabil ca daca as merge mai departe, as recunoaste genul preferat al celor ce sustin tehnici NLP privind evolutia spirituala, inevitabila, a fiecaruia dintre noi.)
Probabil ca cea mai cunoscuta pictura a lui Leonardo Da Vinci este "Cina cea de taina". La aceasta pictura, Da Vinci a lucrat sapte ani iar figurile care ii reprezinta pe cei 12 apostoli si pe insusi Iisus au fost preluate de la persoane care traiau in acea vreme.
Persoana care a fost aleasa pentru a-l reprezenta pe Iisus a fost primul model pictat. Da Vinci a studiat cateva sute de tineri pentru a descoperi o fata si o personalitate care sa exprime inocenta, bunatatea si frumusetea. Dupa saptamani intregi, pictorul a gasit un tanar de 19 ani care era modelul perfect pentru a reprezenta figura lui Iisus.
Timp de sase luni, Leonardo Da Vinci a lucrat pentru reproducerea caracterului principal al faimoasei sale lucrari. In perioada urmatorilor sase ani, persoanele care se potriveau au fost alese pentru a-i reprezenta pe fiecare dintre cei 11 apostoli, lasandu-se spatiu pe panza pentru a picta figura lui Iuda Iscariotul, ca parte finala a operei.
Dupa mai multe experiente descurajante, Da Vinci a auzit de un om a carui infatisare corespundea in intregime celui pe care il cauta. Acesta era inchis intr-o temnita din Roma si condamnat la moarte pentru multele crime comise in ultimii trei ani.
Cu permisiunea speciala primita de la rege, acest prizonier a fost adus la Milano unde i-a servit lui Da Vinci drept model pentru Iuda, timp de cateva luni.
In momentul in care si ultimul retus a fost facut la chipul lui Iuda, puscariasul s-a aruncat la picioarele lui Da Vinci, plangand:
- "O, Da Vinci, priveste-ma! Dumneata chiar nu stii cine sunt eu?"
Leonardo, cu ochiul antrenat al pictorului, a cercetat cu atentie fata celui care ii servise drept model mai mult de sase luni si i-a spus:
- "Nu, nu te-am mai vazut in viata mea pana acum sase luni cand mi-ai fost adus din temnita din Roma."
Ridicandu-si ochii catre ceruri, cu ochii siroind de lacrimi, puscariasul a spus:
- "Oh, Doamne, am cazut oare atat de jos? Sunt oare chiar atat de schimbat si de nerecunoscut? Leonardo Da Vinci, priveste-ma din nou pentru ca eu sunt cel pe care l-ai pictat in urma cu sapte ani ca figura a lui Iisus!"
Last edited by carmina; 18.10.2010 at 13:58:09.
|