Citat:
În prealabil postat de Iubirea
OK!!! Din cat am citit eu si cat am trait pe langa unul si altul din marii duhovnici, am ajuns la concluzia ca ceea ce poti invata de la un parinte duhovnicesc este smerenia lui, felul in care el traieste cu Hristos...dar exact cat si cum se roaga mai putin...si asta pt ca nu ai acces in chilia lui cand el se roaga (nici macar ucenicul personal)...dar, ai dreptate in ceea ce priveste cititul cartilor, impreuna cu vietuirea langa un asemenea calugar...te ajuta sa sporesti duhovniceste daca asta iti doresti.
Insa referitor la rugaciunea inimii si la felul in care trebuie sa te rogi coborandu-ti mintea in inima eu recomand: Zbornicul, Pelerinul rus, Filocalia (dar nu mai retin exact care numar, insa sunt 12 vol. si puteti cauta la cuprins) si de asemeni cu scuzele de rigoare ca nu-mi amintesc titlul, mai exista o carte fff buna in acest sens, este o carte in marime mica, dreptunghiulara si nu foarte groasa, iar pe coperta are icoana Mantuitorului....poate cineva o stie si ma poate ajuta sa-mi amintesc titlul.
De asemeni pentru o buna practica este foarte bun Acatistul Rugul Aprins....pe versurile acatistului esti invatat efectiv cum sa-ti cobori mintea in inima....exista o carte intitulata Acatistul Rugul Aprins al lui Daniil Tudor, editata la manastirea Rarau care da toate indicatiile incepand cu binecuvantarea duhovnicului si apoi continua cu pozitia corpului, cum sa rostesti rugaciunea si exact ce si cum sa faci...
Totul este sa va intereseza cu adevarat subiectul...
|
Caracterizindu-ma pe mine cu expresia unui caragelian cunoscut spun ca : ,,nu ma laud deoarece si asa nu este nimic de capul meu " si ca imi premit totusi sa spun , dupa parerea mea , ca ai indicat carti f. bune pt. dobindirea rugaciunii inimii si ca mai exista , asa precum spui si tu insuti, inca multe altele , publicate la noi ; ale sfintului Brancianinov, Sofian Boghiu, Teofan Zavoritul si inca alte citeva .
Deasemenea , sunt de acord cu ultima ta postare recunoscund ca nici un duhovnic nu te primeste linga el cind face pravila (singurul primit este Hristos !) dar adaug faptul ca intrebindu-l f. des , comentind despre greutatile pe care le intimpini , nestiinta pe care o ai sau incurcaturile in care te impotmolesti acestia te pot invata multe, f. multe lucruri ... dar cu o singura conditie, sa fi f. apropiat de ei , adica sa fi f. serios si mai ales nevoitor(sau invers !). Duhovnicul nu este numai spovadarul ci cel care iti conduce intreaga viata duhovniceasca si care mai ales te invata sa traiesti in Hristos . Duhovnicul ,de obicei, este ca si profesorul , trebuie des intrebat , ,,siciit" cu nestiinta si neputinta ta , staruit pe linga el ! Chiar si marii duhovnici spun si invata dar asa cum am spus mai sus : daca au pe cine ; altminteri ei trag ce trag de tine dupa care vazind ca nu vrei sa te zelesti f. mult te lasa mai usor . Vorbesc , bine inteles, de calugari deoarece preotii mireni nu sunt interesati de rugaciunea continua ci doar de ideea continua de a face rost de bani pt. ei sau ca sa mai faca o cancelarie, o cantina, un azil , o spalatorie, o scoala privata , ,,pe linga biserica " sau de a face orice alte munci din care sa iasa bani pt a-si ,,intretine familia " . Si dupa ce ca ei nu sunt interesati, la fel invata si pe altii spunind cum au primit sfat chiar membrii familiei mele : ,,...mai, tu nu esti calugar, tu ai alte treburi decit calugarii ! Pai ei ce fac toata ziua ? mai nimic , doar stau inchisi in minastirea lor rupti de lume si se roaga toata ziua ! Ori tu ai alt rost in lumea aceasta !" si cu asta i-a smintit in asemenea hal incit ei cred ca a se ruga este doar sa spui psalmul 50 o data, sa spui rugaciunile de dimineata si de seara si ... gata , te mintuiesti , ce sa mai ! Ca restul si asa faci tu destule treburi la servici si si in familia ta, ce sa mai ... de unde atita rugaciune , pai ce , esti mai catolic decit papa ?