View Single Post
Vechi 25.09.2010, 17:34:22
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
De asemenea , cei care sunt cititi cu adevarat din literatura, nu cea de zidire duhovniceasca ci cea clar de practica a rugaciunii, stiu ca nu exista o carte , si nici macar un manual, din care sa inveti a te ruga . Aceasta se invata cel mai bine si mai sigur traind pe linga un mare duhovnic calugar zi de zi sau mult mai rar si intr-un timp inzecit mai mare citind cartile marilor sfinti, sau despre marii sfinti . Aceasta este o cale f. anevoioasa deoarece , ma repet, nu exista o singura carte care sa te invete sa te rogi , ci de la un parinte inveti o farima de ,,ceva" de la altul altceva si tot asa ajungi in 10- 15 ani ca punind cap la cap toate frinturile de invatatura sa poti cunoaste ce inseamna si cum sa faci sa te rogi din ce in ce mai adevarat , adica din inima si nu din gura sau precum spune sf. ap. Pavel sa nu spui zece mii de cuvinte precum paginii ci doar citeva restul fiind meditatie cu si prin aceste cuvinte .

!
OK!!! Din cat am citit eu si cat am trait pe langa unul si altul din marii duhovnici, am ajuns la concluzia ca ceea ce poti invata de la un parinte duhovnicesc este smerenia lui, felul in care el traieste cu Hristos...dar exact cat si cum se roaga mai putin...si asta pt ca nu ai acces in chilia lui cand el se roaga (nici macar ucenicul personal)...dar, ai dreptate in ceea ce priveste cititul cartilor, impreuna cu vietuirea langa un asemenea calugar...te ajuta sa sporesti duhovniceste daca asta iti doresti.

Insa referitor la rugaciunea inimii si la felul in care trebuie sa te rogi coborandu-ti mintea in inima eu recomand: Zbornicul, Pelerinul rus, Filocalia (dar nu mai retin exact care numar, insa sunt 12 vol. si puteti cauta la cuprins) si de asemeni cu scuzele de rigoare ca nu-mi amintesc titlul, mai exista o carte fff buna in acest sens, este o carte in marime mica, dreptunghiulara si nu foarte groasa, iar pe coperta are icoana Mantuitorului....poate cineva o stie si ma poate ajuta sa-mi amintesc titlul.

De asemeni pentru o buna practica este foarte bun Acatistul Rugul Aprins....pe versurile acatistului esti invatat efectiv cum sa-ti cobori mintea in inima....exista o carte intitulata Acatistul Rugul Aprins al lui Daniil Tudor, editata la manastirea Rarau care da toate indicatiile incepand cu binecuvantarea duhovnicului si apoi continua cu pozitia corpului, cum sa rostesti rugaciunea si exact ce si cum sa faci...

Totul este sa va intereseza cu adevarat subiectul...