DIN CUVÂNTUL SFÂNTULUI ANASTASIE SINAITUL (pag. 457-458)
Pentru a nu judeca pe clerici
Mai ales pe slujitorul lui Dumnezeu, să nu-l judecăm niciodată pentru cele ascunse și nearătate, pe care le-am auzit vorbindu-se despre el.
Să nu zici cumva că preotul este păcătos și nevrednic sau osândit și pentru aceasta nu vine darul Prea Sfântului Duh la jertfa adusă de el.
Ia seama să nu cugeți una ca aceasta. Altul este Judecătorul, care cercetează cele ascunse. Cunoaște-ți sinea și cugetă că ești păcătos, lăsând judecata la Dreptul Judecător.
Numai să nu greșească preotul dumnezeieștile dogme ale Credinței, iar cât despre altele, nu ești tu judecător.
Pentru aceasta vă rog să nu judecați pe nimeni și mai ales nu judecați pe Slujitorul lui Dumnezeu, ci să vă apropiați de Sfânta Împărăție cu deplină credință, cu adevărată căință, având conștiința curată. Și atunci cu siguranță că veți primi sfințirea (adică blagoslovenia).
Căci de ar fi chiar Îngerul lui Dumnezeu acela care aduce Sfânta Jertfă și dacă tu nu ești nevrednic, nu poți să te izbăvești de păcatele tale. Și ca să crezi că este adevărat ceea ce îți spun, iată însuși cazul lui Iuda te încredințează, căci acesta a primit Sfânta Împărtășire din curatele Mâini ale Stăpânului (Hristos), dar fiind nevrednic, îndată a intrat diavolul în el. Dacă cineva nu judecă pe altul, se izbăvește de păcatele sale, iar dacă judecă, atunci își înmulțește păcatele, după cuvântul Sfintei Evanghelii:
“Nu judecați și nu veți fi judecați!”
“Lăsați și se va lăsa vouă!”
Pe mulți îi aud zicând de multe ori:
“Vai de mine, cum să mă mântuiesc? Ca să postesc nu pot, ca să priveghez nu știu, ca să păstrez curățenia nu pot, să mă depărtez de lume nu pot. Oare în ce chip o să mă mântuiesc și eu?”
În ce chip, iată că-ți arăt eu:
“Lasă și ți se va lăsa”, iată o cale ușoară care te mântuiește. Să-ți arăt acuma și a doua cale:
“Nu judecați și nu veți fi judecați!”, iată și alta fără post și fără priveghere sau osteneală. Nu osândi deci pe fratele tău, chiar dacă îl vezi cu ochii tăi făcând păcat, pentru că unul este Judecătorul și Stăpânul, care va da fiecăruia după faptele lui și una singură este calea judecății, întru care vom sta goi și după faptele noastre vom lua și milă de la Dumnezeu. Pentru că nici Părintele Ceresc nu va judeca pe nimeni, căci toată judecata a dat-o Fiului Său.
Deci dacă cineva va judeca mai înainte de venirea Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, acela se face vinovat, căci răpește vrednicia lui Hristos.
|