View Single Post
Vechi 06.09.2010, 19:16:29
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Cercetarea in domeniu este abia la inceput.
Pe Univers nu l-a creat nimeni. S-a creat singur.

Nu stiu daca am fi mai buni fara divinitate.
Iti dau un citat din Richard Dawkins:
„Imaginați-vă o lume lipsită de religie. Fără atentate sinucigașe, fără 11 septembrie sau 7 iulie, fără cruciade și vânători de vrăjitoare, comploturi, războaie și separatiști, fără războaie israeliano-palestiniene, masacre între sârbi, croați și musulmani, persecuții ale evreilor sau atacuri nord-irlandeze. Fără acei tele-evangheliști cu costume strălucitoare și coafuri bufante, care le spun oamenilor despre banii lor că «Dumnezeu vrea să dați, până la suferință». Fără talibani care să arunce în aer statui antice, fără execuții publice ale celor care proferează blasfemii și fără femei biciuite pentru crima de a-și fi arătat fața… O lume tolerantă și rațională, care să ia în calcul și posibilitatea că Dumnezeu nu există — sub nicio formă și pentru nicio religie“.

Dar intrebarea care trebuie pusa, de fapt, este:
Vuntem mai buni, mai onesti, mai rabdatori, etc. pentru ca de mii de ani ne inchinam diferitelor divinitati?
Da, religia face omul mai bun. Toate neajunsurile enumerate nu echivalează cu beneficiile religiei. Fără religie omul e doar un animal cu o existență inutilă.

Citat:
Hai sa ne intelegem.
Acele imagini surprind formatiuni aflate zeci de milioane, sute de milioane sau chiar miliarde de ani lumina.
Cum au ajuns la noi acele imagini in doar 7000-10000 de ani cat spune Biblia ca are Universul?
Nu există nici distanțele de care spui nici perioadele de timp. Există aparența că lumea ar avea vechimea și dimensiunile acestea. Această aparență e lucrarea de amăgire pe care cei necredincioși o iau de adevăr pierzându-și sufletele:

8. Și atunci se va arăta cel fără de lege, pe care Domnul Iisus îl va ucide cu suflarea gurii Sale și-l va nimici cu strălucirea venirii Sale.
9. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoțită de tot felul de puteri și de semne și de minuni mincinoase,
10. Și de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, fiindcă ei n-au primit iubirea adevărului, ca ei să se mântuiască.
11. Și de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni,
12. Ca să fie osândiți toți cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea. (2 Tesaloniceni, capitolul 2).

Trebuie să crezi în Dumnezeu împotriva oricărei dovezi. Dacă ar exista dovezi clare despre existența Lui, nu ar mai avea sens răsplata credinței. Dacă ar fi evident că Dumnezeu există toți și-ar dedica viața Lui dar așa, numai "nebunii" care cred împotriva oricărei dovezi vor avea parte de mântuire, care-și dedică viața fără a avea certitudinea că există o răsplată. Dacă Dumnezeu vroia să ni se facă cunoscut, o făcea de mult. Dar El se ascunde pentru ca să se aleagă fiii pierzării de fiii ascultării.

Citat:
Si este mult mai simplu sa pui aparitia universului si a vietii pe seama unei divinitati si sa spui ca actiunea divinitatii este peste putea de intelegere a mintii umane, nu-i asa?
De ce crezi ca ii loveste mai ales pe intelectuali?
Sa aiba legatura cu faptul ca ei sunt mai obisnuiti cu lectura, cu studiul, cu stiinta, cu filozofia, cu faptul ca au mintea mai deschisa spre nou?
Acei intelectuali care ajung să se îndoiască de existența lui Dumnezeu sunt niște spirite limitate, fără profunzime filozofică. Au impresia că sunt obiectivi și inteligenți dar în realitate au o gândire primitivă și eronată.

Oricum, și credința celor mai mulți religioși nu e de mare folos, deoarece obiectivul vieții spirituale nu e credința ci ceea ce aduce ea, legătura cu Dumnezeu, viața de nevoință și rugăciune, cunoașterea lui Dumnezeu. Dar cei mai mulți credincioși se împiedică fie de frica ascezei, fie de rușinea altor oameni sau de niște aspecte formale ale religiei.

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
Tu nu esti in stare sa-ti urmaresti ideiile nici de la inceputul unei fraze pana la sfarsitul ei? Mai concret, la inceput il numesti gunoi pe Hawking iar apoi spui ca jignirile nu sunt reale. Vsovivivivivi e mai coerent!
Ai citit degeaba paginile acelea cu erorile de logică. Faptul că hawking nu a fost jignit pe acest forum nu contrazice faptul că nu merită să i se ia apărarea.

Citat:
Nici nu iti imaginezi cat as putea sa vorbesc eu despre "experientele" mele cu Dumnezeu.
Nu vreau sa para ca lauda, dar as putea sa vorbesc zile in sir.
Si nici nu imi pare rau pentru anii petrecuti in Biserica. Mi-a placut.
Dar a fost doar ... un vis frumos ... care s-a risipit dimineata ...
Nu poti asa crezi intr-un vis, oricat de frumos si dorit ar fi.
Am mai spus asta ... nu sunt un ateu convins ... sunt un necredincios, ce considera ca a facut tot ce i-a stat in putere pentru al descoperi pe Dumnezeu.
Sunt eu de vina ca nu l-am descoperit?
Si daca exista, de ce se ascunde atat de bine?
Un om care nu visează e un om care trăiește degeaba. Modelul de existență propus de atei e o inepție nu numai din punct de vedere filozofic și obiectiv ci și din punct de vedere a calități vieții. Omul are nevoie de absolut și infinit ca să fie fericit și absolutul poartă un nume: Dumnezeu. Nu mai stau acum să detaliez, dar gândește-te ce absurd e să crezi că există o lume fără a exista un principiu absolut al existenței.

Nu știu ce ai făcut tu cât ai fost credincios dar cu siguranță nu ai avut acces la scrierile cu adevărat valoroase din Biserică, nu ai înțeles profunzimea și frumusețea conceptului de Dumnezeu-Persoane, nu înțelegi miracolul vieții raționale.

Iar datoria ta nu era să-L descoperi pe Dumnezeu ci să-L slujești chiar și în lipsa oricărei dovezi, până la moarte.

Citat:
Intrebarile tale sunt la fel de logice cu este intrebarea "Cine l-a facut pe Dumnezeu?"
Ți-am mi spus asta (în mesajul pentru care mi-am luat înjurături) dar erai prea furios să observi. Dacă Dumnezeu ar avea un creator atunci nu ar fi Dumnezeu ci o creatură și Altcineva ar fi Creatorul.

Explic aici mai pe larg. Ateilor le vine mai ușor să creadă că poate exista o lume fără un Creator fiindcă li se pare că o Ființă absolută și și mai ales vie (cum e Dumnezeul biblic) e ceva ce contravine legilor naturii. Acest 'raționament' (în realitate un pseudo-raționament, o prejudecată primitivă, o eroare de gândire) e greșit sub trei aspecte: 1. Dumnezeu nu este supus unei legități naturale. 2. O lume fără un Creator nu are nici o explicație pentru propria existență, lipsind elementul absolutului. 3. Dacă vom concepe existența absolută ca o formă de existență depășind la infinit modul nostru de gândire (așa cum ar trebui să procedăm) atunci începem să înțelegem misterul nespus al acestei existențe absolute, profunzimea de negrăit, de necuprins. În contrast cu aceasta, gândirea atee cu lumea materială - orizont final apare ca o glumă nesărată. Și dacă trebuie să precizez: existența absolută este Dumnezeu.

Last edited by Traditie1; 06.09.2010 at 19:19:02.
Reply With Quote