Citat:
În prealabil postat de georgeval
Sfintii Parinti vorbesc despre pacatul stramosesc ca boala spirituala, aceasta boala stagneaza sau se agraveaza in timp? De aceea Biserica a administrat Botezul pruncilor. Nu pot sa sustin ca pacatul stramosesc nu are cosecinte in timp asupra celor care nu sunt botezati. daca nu are consecinte inseamna ca totul se transforma intr-o relatie juridica, pacatul a fost o jignire iar botezul este o impacare. Nu cred ca Sfintii Parinti au gandit asa.
|
Eu nu am vorbit despre nici o relație juridică, iar în ceea ce îi privește pe sfinții părinți, eu vă recomand cu căldură să îi recitiți dacă i-ați citit și deasemenea să studiați modul în care se botezau creștinii în toată perioada Bisericii lui Hristos.
Vă recomand dumneavoastră și tuturor creștinilor ortodocși studierea serioasă a următoarelor cărți, pe lângă Noul Testament și comentarii și interpretări la Noul Testament:
Sfântul Chiril al Ierusalimului - "Cateheze", EIBMO
Sfântul Nicolae Cabasila - "Despre viața în Hristos", EIBMO
Dumitru Stăniloae - "Teologia Dogmatică Ortodoxă" vol 3, EIBMO
Boris Bobrinskoy - "Împărtășirea Sfântului Duh", EIBMO (EIBMBOR)
Alexander Schmemann - "Din apă și din Duh. Studiu liturgic al botezului"
Dumitru Gh. Radu - "Despre înnoirea și îndumnezeirea omului în Hristos", Ed. Mitropolia Olteniei, 2007, toată cartea, dar în special subcapitolul "Botezul ca încorporare în noul legământ și problema sinergismului"
Sfântul Vasile cel mare - "Despre Botez"
Bineînțeles că mai pot fi și altele, însă pe care eu nu le cunosc și nu le am.