Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Puțin importă că îi spunem "papa", sau "episcopul Romei" sau mai știu eu cum. Este vorba de ministerul petrin și de persoana care ocupă, la un moment dat, scaunul lui Petru.
Potrivit tradiției noastre, care este și aceea a ortodocșilor (mai puțin a extremiștilor anti-catolici precum IonelS), Sf Ap Petru a fost la Roma așa cum fusese și la Ierusalim. Evident, era episcop, așa cum erau toți apostolii. Este și logic acest parcurs: căpetenia apostolilor a fost mai întâi episcop în ceea ce era pe atunci capitala Țării (Ierusalimul). Curând, creștinismul răspândindu-se în urma vocației universale a lui, s-a dus la Roma (capitala a ceea ce era pe atunci lumea), lăsându-l pe scaunul Ierusalimului pe cel considerat al doilea dintre apostoli: pe Iacob.
Chiar pe acest topic (mai în amonte) am prezentat câteva din dovezile liturgice ortodoxe care arată că ortodocșii și-au amintit mereu că Petru a fost la Roma.
Trebuie observat că apostolii nu erau "legați de scaunele lor" în felul în care sunt episcopii de azi, ci aveau anumite itinerarii. Deci, oficiul petrin nu ține neapărat de Roma. Ieri a fost la Avignon, mâine, cine știe, sediul urmașului lui Petru ar putea fi la Șanhai.
|
Așa cum am arătat în
mesajul de ieri, izvoarele documentare, epistola lui Clement către Corinteni și cea a lui Ignațiu către Romani, arată limpede că Roma nu avea episcop până la sfârșitul secolului 1 (în realitate nu a avut până la mijlocul secolului 2). Epistolele Sf. Pavel de asemeni arată că el nu a rânduit un episcop în acest oraș.
Sf. Petru nu era căpetenia Apostolilor, era doar cel mai bătrân dintre ei și prin asta reprezentantul lor. Întâlnirile dintre Sf. Pavel și Sf. Petru arată că Pavel nu era subordonat lui Petru și, potrivit afirmației lui Pavel, nu Petru era considerat stâlp al Bisericii ci Petru împreună cu Ioan și Iacob:
Și cunoscând harul ce mi-a fost dat mie, Iacov și Chefa și Ioan, cei socotiți a fi stâlpi, mi-au dat mie și lui Barnaba dreapta spre unire cu ei, pentru ca noi să binevestim la neamuri, iar ei la cei tăiați împrejur (Galateni 2, 9).
Tot acest pasaj arată o hotărâre
luată în Duhul Sfânt (acesta fiind primul Sinod al Bisericii) prin care Sfântului Petru îi era atribuit teritoriul locuit de evrei, nu cel locuit de păgâni, acesta fiind repartizat Sfântului Pavel. A spune că ulterior Apostolul și-a schimbat planurile înseamnă a crede că ei se jucau cu cele sfinte sau că Dumnezeu nu știa ce face.
.....................
Plecând de la credința că Sf. Petru a fost la Roma, biserica din acest oraș prin slujitorii săi a dezvoltat o "teologie" a primatului petrin care e considerată falsă (în realitate fiind chiar aberantă) de către celelalte culte creștine, inclusiv de către Biserica Ortodoxă. Repet, teoria primatului petrin s-a născut la Roma, nu la Ierusalim, Antiohia, Constantinopol sau alt oraș. Este lesne de înțeles că dacă nu ar fi apărut această legendă cu deplasarea lui Petru la Roma, dacă s-ar fi știut universal în Biserică că el a murit la Ierusalim, Roma nu ar fi dezvoltat niciodată respectiva "teologie".
În zilele următoare o să analizez elemente ale acestei false teologii, arătând cum mistificatorii catolici au strâmbat înțelesul unor pasaje din Scriptură.
.....................
Și ca o concluzie, a te pune împotriva adevărului, mai ales când ai dovezi clare că doctrina sau ideile la care aderi sunt false, este un păcat ce duce la pierderea mântuirii, fiind el aduce o înclinație perversă a sufletului de a deforma realitatea făcând prin asta rău semenilor și nesocotind pe Dumnezeu Care se numește pe Sine Adevărul.
Afară câinii și vrăjitorii și desfrânații și ucigașii și închinătorii de idoli și toți cei ce lucrează și iubesc minciuna!