Subiect: Papalitatea
View Single Post
  #461  
Vechi 24.08.2010, 20:35:08
adiandrea6 adiandrea6 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.08.2010
Locație: Franta, Lille
Religia: Ortodox
Mesaje: 188
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ascultarea, alături de celibat și de sărăcia voluntară, face parte din viața călugărului catolic din orice ordin și de orice rit. Ascultarea nu are legătură cu diversitatea, ci este o caracteristică a oricărui creștin și în mod deosebit a creștinilor care aleg calea călugăriei.
Asa este. Cele 3 voturi sunt obligatorii si la calugarii ortodocsi, insa din cauza ascultarii intelese gresit, nu prea se lasa loc la diversitate, ceea ce este intr-adevar putin trist. Dar probabil ca se va schimba in timp lucrul acesta.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Foarte rău. În cazul acesta particular, cu calendarul, cei care se află în eroare sunt cei de stil vechi, motivul fiind tocmai acela că un calendar nu poate fi dogmă. Așa au loc toate schismele: fracțiunea schismatică face dogmă din ceea ce niciodată Biserica nu a definit ca atare.
Sunt de aceeasi parere.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Desigur că purcederea și trimiterea Duhului Sfânt nu sunt unul și același lucru. La fel, nașterea Fiului și cu nașterea Lui în trup (întruparea sau încarnarea) nu sunt același lucru: primul eveniment are loc în preeternitate, al doilea în istorie. Din acestmotiv, nu se poate spune că purcederea a avut loc "înainte" sau "după" naștere, neexistând pe atunci timp. Pe de altă parte, ordinea de precedență pe care o știm de la Sfinții Părinți aceasta este: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt și ea este noncomutativă.
Deci exista o ordine desi nu exista timp. Cum se explica? Si de unde stiu Sfintii Parinti ca exista ordinea pe care ai mentionat-o? De unde stim ca nu este doar parerea lor personala?
Si apropos de pareri, cele doua naturi, divina si umana, sunt amestecate in Iisus sau nu? Pentru ca ortodocsii de rit bizantin zic ca nu, si din cauza asta ii considera eretici pe ortodocsii copti, dar in acelasi timp fac ritualul de a amesteca apa cu vinul care simbolizeaza exact natura amestecata a Domnului. Si la catolici se amesteca apa cu vinul, la voi ce sens are? Si cum sunt cele doua naturi ale Domnului, amestecate sau nu?

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Iconografia Îi imaginează ca fiind în împreună-dănțuire (perihoreza). Persoanele (Ipostasurile) care împart aceeași substanță dumnezeiască sunt egale, cu o observație totuși: Tatăl nu are cauză (este causa Sui), Fiul este născut (numai) de Tatăl, iar Duhul Sfânt este purces din împreună-lucrarea Tatălui și Fiului, aceasta fiind principala deosebire dintre "naștere" și "purcedere", care altfel ar fi reduse la același proces.
Pentru ortodocsi nu sunt reduse la acelasi proces, si iata o comparatie pe care unii o utilizeaza ca sa explice oarecum situatia:

Sa ne imaginam ca Tatal este soarele, Fiul reprezinta razele soarelui iar Duhul Sfant reprezinta lumina si caldura pe care o degaja soarele. Fiul naste din Tatal ca si razele din soare, iar lumina si caldura purced de la soare si sunt trimise la noi atat de soarele din care purcede dar si de razele prin care emana din soare. Este comparatia cea mai sugestiva pe care am gasit-o pana acum la ortodocsi.
Dar revenind, la sinodul de la Constantinopol nu s-a specificat ca Duhul Sfant ar purcede si de la Fiul pentru ca nici Fiul nu a spus asa ceva. In Biblie este mentionat doar Tatal.
Tu ai dreptate ca nu s-a spus in Crez nici ca ar purcede, nici ca nu ar purcede de la Fiul, dar omisiunea lui din Crez este considerata ca nepurcedere de catre ortodocsi. In Crez nu scrie ca Duhul Sfant nu purcede de la Fiul, dar in dogma ortodoxa da, in cartile de dogmatica scrie ca purcede NUMAI de la Tatal, de aceea ortodocsii dogmatici ii considera pe catolici in erezie, mai ales calugarii ii considera asa. De aceea ei cred ca de fapt catolicii se inchina la idoli fabricati de mintea lor pentru ca Duhul Sfant nu este cu ei din cauza ca nu au dogma buna in ceea ce il priveste, ca daca ar avea pe Duhul Sfant, Duhul Adevarului i-ar invata ca nu este bine cum cred ei. Incapatanarea catolicilor sa pastreze acel Filioque este pentru acesti dogmatici ortodocsi dovada ca Duhul Sfant a plecat de la catolici, motiv pentru care le contesta toti sfintii si toate Tainele. Aici ti-am expus parerea lor, nu si a mea, pentru ca eu nu cred ca Duhul Sfant il paraseste pe om pentru neputinta de a intelege un adevar legat de persoana Sa.
Revenind insa, cei care au adaugat acest Filioque, de unde stim ca au primit o revelatie de la Duhul Sfant si nu au facut ei o presupunere cu mintea lor? Iar daca este o revelatie de la Duhul Sfant, ce Sfant Parinte a primit-o? De ce nu au primit aceasta revelatie si cei din est? Si cum mai sta in cazul asta in picioare faptul ca dogmele sunt revelatii de la Duhul Sfant?

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Să nu uităm că Duhul Sfânt (întocmai ca și Tatăl și Fiul) S-a manifestat de la începutul lumii create. El a fost prezent și în perioada Vechiului Testament, după cum credem și mărturisim (Duhul Sfânt...a grăit prin prooroci). De altfel, în toată lucrarea Lor extra-treimică, adică în lume, cele trei Persoane sunt de nedespărțit. Când spunem "Tatăl nostru", nu ne gândim (numai) la Dumnezeu Tatăl, ci la Dumnezeu Unul, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Asa este, eu insa ma refeream strict la trimiterea de care a vorbit Domnul, le-a promis apostolilor ca le va fi trimis Duhul Sfant ca sa ii invete ce sa spuna si ce sa faca, si ei erau in rugaciune si in asteptarea indeplinirii promisiunii. Si abia dupa acea Pogorare a Duhului Sfant si-au inceput cu adevarat misiunea apostolica.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu vă contrazic, dar nu am cunoștință despre un asemenea lucru. Din câte știu, catolicii din est aveau Liturghia Sf Ioan Gură de Aur, iar catolicii din vest aveau liturghia lor (numită și "gregoriană" după numele papei Grigorie).
Si pana la Papa Grigorie, ce Liturghie aveau? Nici eu nu stiu daca au avut vreodata Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur, dar acum inteleg de ce "stilistii" nu iubesc noul calendar.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Anul 1701 poate fi considerat ca anul Unirii (discuțiile începuseră cu 10 ani mai devreme) și nu este greșit a-l considera ca an al înființării Bisericii Unite așa cum o cunoaștem acum. Ca Biserică Particulară, în mod sigur este mult mai veche, astfel încât nu putem socoti anul 1701 ca an al înființării episcopiei romnești din Ardeal, ci ca an în care această episcopie a renunțat la schismă. Anterior, renunțaseră la schismă și alte episcopii românești, cum ar fi Mitropolia Moldovei, dar reintrarea lor în Biserica Catolică nu a durat, ci a fost episodică, din păcate.
Ideea este ca aceasta Biserica Particulara care era mult mai veche, nu este altceva decat Biserica Ortodoxa de rit bizantin care se gasea pretutindeni pe teritoriul romanesc, si la fel era situatia si pe teritoriul palestinian arab. Biserica ortodoxa in general, este o biserica plina de Har, iar numeroasele minuni care se fac in sanul ei sunt dovada vie a acestui lucru, si in plus, mare parte din Sfintii Parinti care au pus bazele dogmelor crestine vin din aceasta parte a lumii. Renuntarea la schisma a fost considerata o tradare din partea celor care nu au renuntat ci au preferat mai bine sa moara (se pare ca s-a ajuns pana acolo in unele locuri) pentru ca, din punct de vedere dogmatic, vesticii erau considerati eretici, iar metodele folosite uneori, nu tocmai ortodoxe, dadeau marturie ca nu erau adevarati traitori in Hristos (pomul dupa roada se cunoaste). Eu le dau dreptate numai in ce priveste partea a doua. Cei care insa au renuntat la schisma din proprie convingere, care au inteles ca nu trebuie sa existe schisma intre crestini, nu pot fi numiti tradatori, insa si acestia s-au aflat apoi in schisma cu biserica ortodoxa, asa ca problema schismei a ramas nerezolvata.