View Single Post
Vechi 21.07.2010, 23:09:51
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iubirea Vezi mesajul
Vad ca se face atata tam-tam gratuit pe aceasta tema si se incearca tot felul de tertipuri ca sa ne motivam lenea de a depune putina jertfa la Jertfa lui Hristos din timpul Sf. Liturghii...sa-mi spuna mie cineva care a vazut vreo biserica ortodoxa fara strane (scaunele de pe marginile pronaosului si naosului) si chiar scaune care sunt asezate de-o parte si de alta in naos, exact pentru folosul credinciosilor neputinciosi?

Eu am cam colindat aproape toata Romania pe la manastiri, Bucurestiul pe la biserici de mir si pe ici-pe-colo prin alte orase, localitati si sate si n-am reusit sa vad biserica ortodoxa fara nici un scaun sau posibilitate de a sta jos...(nu vorbesc despre bisericile ortodoxe din afara Romaniei ca acelea sunt destul de occidentalizate)
Sau poate eu n-am inteles ca intrebarea acestui topic era retorica :))))
Ba da, in bisericile din tara sunt f.putine scaune. Stau cateva persoane (batrane) si in rest n-ai unde. Bisericile sunt, cel putin duminica pline si nici nu prea incap scaune (nici preotul nu poate trece cu tamaiatul). Sunt ceva strane pe margini, tot ocupate. In timpul saptamanii (la vecernie numai) este mai gol si poti chiar sa stai pe scaun. Doar atunci.
Bisericile ortodoxe nu sunt facut prin arhitectura lor sa aibe scaune sau banci. Sunt mici, rotunde...
Bisericile din vest au alta arhitectura, sunt prevazute bancile.
Cum spuneam, duminica, in tara nu te poti aseza. Ti-e rau, sau te doare ceva rau, n-ai unde sta.
Si este si mai dezordine asa.
Biserica plina, se circula tot timpul de la usa, la altar si invers, se impinge. Nu ai loc nici sa ingenunchiezi. La miruit se produce gramada, se intra pe toate partile.
Repet, vorbesc de liturghie.
Bancile au avantul ca se mentine ordinea. Poate trece preotul cu tamaie, cu daruri. Poate ajunge lumea la impartasit, miruit, la altar cu lumanarea, fara a deranja pe toti, ingenunchiaza fiecare la locul lui, are fiecare locul lui, fara a fi impins si sucit si deranjat.
Poti sta in picioare, asezat, sau ingenunchia, acolo in bucata ta.
Nu vad ce este asa rau.