View Single Post
Vechi 02.07.2010, 19:32:47
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de Iubirea Vezi mesajul
Multe din postari au fost interesante, dar subscriu intru totul la ceea ce a scris Calyio, mi-a placut foarte mult cum a pus problema cu o singura exceptie: ideea cu "sa il invete semnificatia lui NU: ex. sa nu arunce jucaria pe jos..."
De ce sa nu arunce jucaria? de ce sa nu se murdareasca? de ce sa nu se manifeste liber? Eu cred ca parintele in aceasta situatie trebuie sa fie un bun observator, ghid si mai ales exemplu pentru copil si niciodata sa nu-i spuna ca nu are voie sa faca ceva anume....NU trebuie sa existe in discutie si in educatie cuvantul NU...asta inoculeaza copilului din primele clipe de viata raul si negativul pe care si-l va dezvolta pe parcurul vietii in functie de conjunctura.
Educatia noastra in general este una inchistata pentru ca parintele nu are timpul necesar pentru a se ocupa de educatia copilului care in realitate nu e o joaca. Din acest motiv e usor sa spui: nu ai voie...nu face asta....nu trebuie....nu te duce acolo... deci primul cuvant care apare in educatia noastra este NU (asta inseamna negativ, rau, urat, intuneric...comparativ cu DA care este lumina, pozitiv, bine, frumos...)

Cand eram gravida si nici unul dintre prietenii mei nu avea copii, am fost des sfatuita cum spui tu (educatia fara NU). Si mi s-a parut o idee grozava si m-am gandit mult cum sa o pun in practica.. chia am incercat din greu sa fac asa...
Si obtii un copil care crede ca relatiile parinti copii sunt de egalitate, ca drepturile sunt aceleasi (de ex. spune: este randul meu sa stau la calculator, tu ai stat destul!.. sau "este alegerea mea sa ma culc tarziu" asta la 5 ani!).. In nici un caz nu va iesi un copil recunoscator sau respectuos fata de parinti. Nu.. totul i se cuvine.

Dar daca tu vei aplica educatia fara NU.. iti doresc mult succes.

Acum cand cel mare are 6 ani, parerea mea este ca doar cei care nu-si iubesc copiii nu ii pedepsesc!
Acum sunt o mama destul de dura (nu bat, dar pedepsesc cu mare usurinta) si deja aud lucruri incredibile, cum ar fi: multumesc, mami, ca am fost in parc.

@Sophia
Ai dreptate in aceasta privinta.. interdictiile continua la maturitate. Dar acesta nu este un lucru negativ. Un adult trebuie sa fie capabil sa-si stapaneasca trupul, sa nu fie supus patimilor si dorintelor de tot felul.
Reply With Quote