Citat:
În prealabil postat de Iubirea
Multe din postari au fost interesante, dar subscriu intru totul la ceea ce a scris Calyio, mi-a placut foarte mult cum a pus problema cu o singura exceptie: ideea cu "sa il invete semnificatia lui NU: ex. sa nu arunce jucaria pe jos..."
De ce sa nu arunce jucaria? de ce sa nu se murdareasca? de ce sa nu se manifeste liber? Eu cred ca parintele in aceasta situatie trebuie sa fie un bun observator, ghid si mai ales exemplu pentru copil si niciodata sa nu-i spuna ca nu are voie sa faca ceva anume....NU trebuie sa existe in discutie si in educatie cuvantul NU...
|
In momentul in care am scris faza cu ,,NU...´´mi-am dat seama ca exista riscul sa fiu inteleasa gresit pt. ca nu am explicat in totalitate ceea ce vreau sa spun. Mea culpa. Vin acum cu completari: Intr-adevar, un copil trebuie sa si experimenteze, sa vada ce se intampla cu un obiect cazut, sa se murdareasca etc. Problema intervine atunci cand nu stie ce inseamna o limita si ,,acum sau acolo NU SE POATE´´ si ,,gata! ...´´In afara de libertate, copiii trebuie invatati si cu anumite reguli si limite. Te joci, o ora-zece, dar, bun , la un moment dat , strange copile jucariile si aranjeaza-le. Copilul trebuie sa inteleaga ca nu poate culege si baga in gura toate mizeriile de pe jos. Desenele animate trebuie sa aiba si ele o limita. Daca lasi la latitudinea copilului, el nu o sa se desprinda din fata TV decat cand o sa ii pice ochii de somn, altfel iti sta Non Stop, nici nu ii mai trebuie mancare.
Si in alimentatie trebuie sa existe o ingradire, pt. ca daca intrebi orice copil care e mancarea preferata o sa iti raspunda : ,,ciocolata´´. Ii dai sa manance numai ce are el chef: ciocolata, guma, bomboane, cartofi prajiti...?!
Stiti ce am observat eu la parintii care nu pun limite copiilor si le permit orice? Ajung la o anumita varsta de 3, 4, 5 ani in care nu mai asculta deloc de parinti, iar parintii neputinciosi au cea mai simpla solutie la indemana: bataia. In afara de parintii violenti din fire sau alcoolici, cei care recurg la bataie sunt cei care si-au rasfatat prea mult copiii. In loc sa aplice strategia pe termen lung cu aplicarea de pedepse necorporale( de tip restrictiv: nu mai iesi afara azi, nu iti mai cumpar o jucarie, nu te mai uiti la desene etc.)e mai usor sa se descarce pe loc( cu o palma trasa copilului) dar din pacate problema ramane nerezolvata.