Incercati sa nu mai veniti cu citate trunchiate sau inventate.
Citat:
În prealabil postat de glykys
Am revenit cu citate din Sf. Iustin,
- "Spunem ca sufletele celor nedrepti, gasindu-se si dupa moarte in simtire, sunt pedepsite si ca sufletele celor drepti,eliberate de pedepse, duc o viata fericita..." (Apologia I, 20)
|
Citatul dat de dvs. este ciuntit, ca sa aiba un alt inteles.
De ce nu ati postat si cuvantele de la inceput ("atunci cand") si cuvintele de la sfarsit (pe care le-ati inlocuit cu ....)?
Iata ce spune Sfantul Iustin Martirul in Apologia 1,20:
Atunci când spunem că sufletele celor răi, care sunt înzestrate cu simțuri și după moarte, sunt pedepsite, iar sufletele celor buni, fiind izbăvite de pedeapsă, petrec o existență binecuvântată, pare că spunem aceleași lucruri ca și poeții și filozofii.
Vedeti aici:
http://www.voxdeibaptist.org/iustin_apologia01.htm
Citat:
În prealabil postat de glykys
- "Daca moartea ar duce la nesimtire, ea ar fi un avantaj pentru cei nedrepti. Dar intrucat si simtamantul le ramane tuturor celor ce au trait, si pedeapsa cea vesnica ii asteapta, nu neglijati de a fi convinsi si de a crede ca acestea sunt adevarate. Invocarile mortilor pentru aflarea adevarului, cercetarea trupurilor copiilormortio nevinovati, evocarea sufletelor oamenilor............. sa va convinga ca SUFLETELE, SI DUPA MOARTE; SUNT IN SIMTIRE. (Apologia 1, 14)
|
Fals. In Apologia 1,14 nu se vorbeste deloc despre suflete (se vorbeste despre pacate). Vedeti aici:
http://www.voxdeibaptist.org/iustin_apologia01.htm
Va reamintesc niste fragmente din scrierile Sfantului Iustin Martirul, referitoare la subiectul nostru:
"
Asadar sufletul se impartaseste de viata, de vreme ce Dumnezeu vrea ca el sa traiasca, Apoi cand Dumnezeu nu vrea ca el sa mai traiasca, el nu se va mai impartasi de ea. Fiindca a trai nu este o insusire a lui asa cum este insusirea lui Dumnezeu; ci dupa cum un om nu traieste totdeauna si sufletul lui nu este pentru totdeauna asociat cu trupul, intrucat oridecateori aceasta armonie trebuie intrerupta, sufletul paraseste trupul si omul nu mai exista; da, oridecate ori sufletul trebuie sa-si inceteze existenta, spiritul de viata ii este luat si nu mai exista sufletul, ci merge inapoila locul de unde a fost luat." Dialogul cu Tryphon cap.6
"
Daca intalnesti persoane care isi zic crestini, dar care neaga invierea mortilor si sustin, dimpotriva, ca sufletele lor vor fi luate la cer de indata ce mor, pe acestia sa nu-i socotesti crestini".(Dialog cu iudeul Tryphon cap. 80).
Citat:
În prealabil postat de glykys
Lovitura de gratie: cinstirea zilei soarelui (duminica), pe vremea lui. Deci la 160, crestinii tineau duminica, nu sambata, nu cum zic unii, ca dupa Constantin cel Mare:
"Iar in asa-zisa zi a soarelui, se face adunarea tuturor celor ce traiesc la orase sau la sate si se citesc memoriile apostolilor sau scrierile profetilor.... Iar in ziua soarelui, noi ne adunam laolalta , deoarece aceasta este prima zi in care Dumnezeu, schimband intunericul si materia, a creat lumea, iar Iisus Hristos, Mantuitorul nostru,a inviat aceeasi zi din morti. Caci L-au rastignit in ajunul zilei lui Saturn si a doua zi dupa ziua lui Saturn, care este ziua soarelui, aratandu-Se apostolilor si ucenicilor Sai, i-a invatat..." (Apologia 1, 53).
|
Off topic.
Lovitura de gratie pentru cei care pazesc o zi pagana (ziua soarelui). Dupa cum se vede, unii crestini din vremea Sfantului Iustin Martirul nu pazeau duminica (inca nu exista aceasta denumire) ci pazeau ziua soarelui (preluata de la romani).
De altfel, acelasi lucru reiese si din decretul dat de Constantin cel Mare, mult mai tarziu (321).Constantin cel Mare , pana la moarte un adorator al lui Sol Invictus, impune pazirea "prea onoratei zi a soarelui" ca zi oficiala de sarbatoare in tot imperiul. Textul din "Corpus Juris Civilis", vol. III, reda legea promulgata la 7 martie 321 d.Hr.:
"T
oti judecatorii, locuitorii oraselor si meseriasii sa se odihneasca in prea venerabila zi a Soarelui. Dar cei de la tara, sa se ocupe de agricultura neimpiedicati de lege, pentru ca uneori nici o alta zi nu este mai favorabila lucrarilor agricole."
Schimbarea denumirii din "dies solis" in "dies domini" (duminica) s-a produs abia in anul 386, la sinodul de la Aquilea.
Citat:
În prealabil postat de glykys
Asa ca sa nu il mai foloseasca nici un sectant pe Sf Iustin Martirul ca argument pentru ratacirile lor, pentru ca ortodoxia este conforma cu invataturile Sf Scripturi si ale Sf. Parinti!
|
Asa ca, acceptati scrierile Sfintilor Parinti asa cum au fost lasate de acestia. Unii teologi ortodocsi nu modifica sau ciuntesc scrierile Sfintilor Parinti, ci sustin ca acestia au mai facut si greseli (acolo unde invataturile Sfintilor Parintinti este conforma cu Sfanta Scriptura si nu cu teologia ortodoxa). Oricum, este mai bine decat sa le falsifici (ceea ce ati incercat dvs.).