Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
"Din moment ce Duhul Sfânt când este în noi realizează conformarea ființei noastre la Dumnezeu, și din moment ce PROVINE DIN TATĂL ȘI DIN FIUL, este foarte limpede că El este de esență divină..."
(Comorile Sfintei Treimi, teza 34, A.D. 424)
Desigur, Sfinții Părinți care afirmă purcederea Duhului Sfânt de la Tatăl și de la Fiul sunt mai mulți. Am dat doar un exemplu. Valabil și pentru primatul petrin și alte "controverse".
Ortodocșii ajung la aceeași argumentație circulară la care ajung protestanții, doar că termenii sunt schimbați.
Iată schema circulară ortodoxă:
-De unde cunoaștem adevărurile de credință ? De la Sfinții Părinți
-Dar iată ce spun exact Sfinții Părinți: (urmează indiferent ce exemplu). Da, fiindcă și Sfinții Părinți pot greși: nu sunt infailibili.
-De unde știm când Sfinții Părinți au greșit ? De la Sfânta Biserică, cea care păstrează adevărurile de credință.
-Pe ce se bazează Sfânta Biserică, cea care păstrează adevărurile de credință ? Pe Sfinții Părinți. și cercul s-a închis.
|
Bine, bine, dar nu am inteles pe ce se bazeaza o asemenea afirmatie, venita chiar de la un sfant, de vreme ce Mantuitorul Hristos niciodata nu specifica ca Duhul Sfant ar purcede si de la El. Hristos spune foarte clar ca Duhul Sfant purcede de la Tatal, ceea ce inseamna foarte clar ca Duhul Sfant purcede de la Tatal. Repet, daca mai e nevoie, ca pentru inovatia filioque nu exista nici un fundament in Sfanta Scriptura. Ori un teolog de talia lui Chiril nu putea sa faca asemenea afirmatii decat ca niste concluzii ale unui rationament; eh, as vrea sa vad si rationamentul in urma caruia sfantul Chiril obtine respectiva concluzie. Eu personal am mai auzit ca sfantul Chiril a susinut oarecum filioque, insa el este un om si este supus greselii, pe de alta parte nu inteleg, daca tot era asa de mare credinta in aceasta doma filioque, ce l-a oprit pe sfantul Chiril sau pe altii asemenea lui sa impuna aceasta dogma de credinta intregii Biserici. Parerea mea ca tocmai Dumnezeu l-a impiedicat sa faca asa ceva, daca a urmarit vreodata. Putem sa tinem cont si de faptul ca sfantul Chiril a prezidat chiar un sinod ecumenic, si de aici putem sa ne intrebam totusi de ce filioque nu se regaseste in simbolul de credinta ortodoxa.