View Single Post
Vechi 08.06.2010, 08:54:14
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Fără să neg descrierea dv, eu aș pune problema un pic altfel: la această situație s-a ajuns datorită celor din generația mea. Și la aceasta, am și eu o contribuție.

Îmi amintesc că, în anii 80, când am făcut liceul, nici eu nu eram diferit de derbedeii descriși. Am fost un puști protestatar la vârsta protestului. Am fost cu berea în geanta diplomat la școală. Aveam geantă diplomat, ca să fiu altfel decât cei cu ghiozdane. Iar droguri nu existau, că precis aș fi pus și niște cânepă pe lângă bere.
Dar "a face invers decât boșorogii de profi" nu se limita numai la geanta diplomat. Purtau profii costum ? Înseamnă că eu trebuia să port blugi tăiați. Luam blugi din Obor și îi tăiam cu foarfeca în aceeași zi, lucru care îmi apare de un teribilism și o absurditate incredibilă azi. M-ar fi dat afară UTC-ul din școală dacă mi-aș fi băgat un inel în nas, că dacă ar fi fost după mine, mi-aș fi pus unul cât un belciug, pe care aș fi scris "Radio GaGa". Dar cea mai mare distracție a timpului era să merg în podul școlii și să scuip de acolo în curte. În gașca mea, erai socotit un adevărat zeu dacă reușeai să scuipi în capul unui prof. În special al directorului, care avea și moacă de activist de partid, cu chelia corespunzătoare. Mă atrăgea teribil să scuip în chelia lui, dar nu am reușit niciodată decât să scuip pe pantofii lui "Guban". De copiat, copiam de câte ori puteam. Nu foloseam IPod și "device-uri hi-tech", fiindcă nu erau și nu fiindcă nu le-aș fi folosit. Nu îmi lăsam plete fiindcă partidul trimitea câte un bou cu rigla la intrarea în școală și nu fiindcă nu aș fi vrut să îmi las plete. Relații sexuale în liceu nu am avut fiindcă nu aveam cu cine, iar curve nu erau (sau erau la hotelul Intercontinental, la prețuri inaccesibile) și nu fiindcă nu aș fi dorit să am. Colegele erau speriate de posibilitatea sarcinii, ceea ce ar fi însemnat darea afară din toate școlile, iar avorturi nu se făceau că nu era voie, nu fiindcă femeile nu ar fi vrut să facă.

În cocluzie, toate porcăriile pe care puteam să le fac cu un risc rezonabil le-am făcut, iar ceea ce nu am făcut nu a fost din cauza vreunei înalte conștiințe, ci din cauză că trecerea peste anumite interdicții nu mai era glumă.

Deci, părerea mea e că ceea ce ținea lucrurile cât de cât în frâu era FRICA. Or, frica a dispărut. Să fie bine ? Să fie rău ? În orice caz, mai târziu, când am studiat psihologia, am învățat că există două feluri fundamentale de motivație. Motivația pozitivă și motivația negativă. Cât timp însăși noțiunea de motivație negativă a dispărut din practică, cât timp nu mai poți pedepsi un elev în nici un fel (iar de această orientare nu elevii sunt vinovați), în timp ce motivația pozitivă este să fii asemenea unui om care a reușit în viață precum ciobanul ajuns la palat, nu trebuie să ne mirăm.

Ca să faci să decadă o societate, este esențial să ataci instituțiile ei tradiționale fundamentale. Iar instituțiile tradiționale ale ei acestea sunt: familia, școala, monarhia, Biserica și sistemul de drept. Să le dizolvăm pe acestea, și întreaga societate va fi dizolvată.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 08.06.2010 at 09:06:34.
Reply With Quote