Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Desființarea completă a învățământului în forma sa actuală, de stat (de "stat în stat" mai bine zis) e o propunere mai puțin aberantă decât pare la prima vedere. În unele țări "școala acasă" (homeschooling-ul) e în plină expansiune. SUA e primul exemplu care îmi vine în minte. Sunt mai multe feluri de a face homeschooling, cam toate se bazează pe ajutorul mutual al părinților, asociați de obicei în mici grupuri de familii creștine. Copii au de susținut niște teste anuale, în baza unei programe. O alternativă ar mai fi și școlile confesionale.
O legislație înțeleaptă nu numai că ar trebui să încurajeze homescooling-ul, dar ar trebui să încurajeze și învățământul confesional, care este umbra celui ce a fost odată. În țările în care legislația nu încurajează acest lucru, învățământul confesional există, dar este un lux pe care nu toți și-l pot permite.
Tocmai am corectat o lucrare pe care i-o dădusem fiului meu care e în a 5-a. "Am puso" scris fără liniuță de unire ! Nu-i așa că româna e limbă fonetică ? Se scrie cum se aude. Și știți ce notă are la română un elev care în a 5-a folosește aiurea ortogramele, scrie "aș fii mulțumit", etc ? 10. Zece ! A luat premiul I și e vai de capul lui. Iar școala lui nu e cea mai proastă din cartier. Față de altele e așa, nici prea-prea, nici foarte-foarte.
|
Homeschooling -ul ar fi o solutie pentru o minoritate dar ramane problema cu restul care raman in invatamantul "de stat".
S-a promovat initiativa privata in domeniul economic si s-a exclus total cea de stat, mergandu-se chiar pana la sabotarea economiei nationale in favoarea unor grupe de interese ceea ce a produs dezastrul economic actual care inca nici n-a ajuns inca la apogeul deplinului efect al cauzelor.
S-a facut la fel si cu privatizarea invatamantul universitar iar rezultatul deasemeni a fost dezastruos pentru ca a fost implementat la fel pentru a satisface niste interese financiare si nu pentru a produce un invatamant de calitate si alternative reale la sistemul "de stat" a carei calitate de asemeni a scazut o data cu privatirarea lui partial-majoritara (se pare ca mai putin de 20% din locurile "la stat" sunt acum fara plata).
Insa promovarea initiativei private in domeniu invatamantului primar, gimnazial si liceal, cu un control al calitatii aplicat riguros ar putea fi o solutie fiabila.
Eventual s-ar putea incepe de la extreme spre mijloc, adica liceu + primar pentru o tranzitie mai usoara.
Invatamantul ar putea ramane tot gratuit, fiind sponsorizat de stat pentru fiecare elev, cu o suma fixa sau variabila in functie de valoarea dovedita a elevului pe parcurs.
Extremele cu sume mai mari, mijlocul cu sume mai mici.
Calitatea invatamantului ar trebui verificata periodic (anual chiar) prin examinari sustinute de stat asa cum erau admiterile pe vremuri.
Asta ar evita dezastrul din invatamantul universitar actual cand facultatile isi certifica studentii intre ele, doar la admitere intr-un mediu privat, dupa criterii subiective si fara supervizare obiectiva.
Dar binenteles la noi nu se gandeste nimeni la masuri radicale sau unele care ar duce la o crestere reala a calitatii invatamantului..