Citat:
În prealabil postat de Fani71
As mai adauga: si in medicina clasica se pare ca jumatate din efectul medicamentelor se pazeaza pe placebo.
Medicina recunoaste acum oficial acest efect.
|
Principiul in homeopatie este: similia similibus curantur; in alopatie(medicamentele pe care le luam zi de zi): contraria contrarium curantus. In homeopatie se apeleaza la dilutii infinitezimale, pana cand in solutia respctiva mai ramane doar 'amprenta' sau informatia substantei.
Efectul medicamentelor se bazeaza si nu se bazeaza pe placebo. Inainte ca un medicament sa primeasca APP-ul sufera cativa ani buni de testari. Initial pe animale(testele preclinice), apoi pe voluntari(atat bolnavi, cat si sanatosi). Testele clinice sunt de mai multe feluri: testul orb si dublu orb. In testul orb medicul cunoaste care forma farmaceutica este placebo si care este activa, iar in testul dublu orb nu cunoaste nici medicul care este placebo si care activa.
Depinde f mult de boala respectiva. Daca pacientul are o anume durere, sau o simpla raceala, sau alte afectiuni care, in genere, nu au o cauza bine-cunoscuta, efectul placebo se poate manifesta intr-un procent suficient de mare. Insa, daca afectiunile sunt clare(de exemplu o infectie acuta cauzata de o anume bacterie, sau ulcere, hepatite, hipertensiune arteriala, aritmii etc) este destul de greu ca efectul placebo sa intervina, deoarece acest efect este autoindus de creier, deci sa omori bacteriile fara un ajutor din exterior sau sa tii inima sub control fara sa apelezi la anumite substante(se stie ca inima are propriul ei program de functionare, adica pot f bine sa iau inima si sa o tin in mana, ea va batea in continuare inca aprox 10 min, iar daca este extrasa cu grija si pusa intr-o solutie speciala, poate sa bata inca 30 de zile) nu prea este posibil.
P.S.: daca vreti sa aflati mai multe despre homeopatie cautati cartea d-lui Prof. Dumitru Dobrescu - Farmacologie homeopata generala. O sa va lamuriti acolo.