Citat:
În prealabil postat de AlinB
O trimitere la o informare mai ampla?
|
Legături spre pagini catolice în românește despre acest domeniu nu am. Iată una spre o pagină în englezește, având
imprimatur arhieresc:
http://www.catholic.com/library/Filioque.asp
Citat:
Au fost ele adoptate in mod ecumenic ca cele 7 Sinoade?
(...)
Faptul ca numiti sinoadele de la 8 la 21 "ecumenice" este iarasi o parte a prapastiei dintre BRC si BO.
|
Conciliile ecumenice sunt adunări solemne ale episcopilor Bisericii (sau ale trimișilor lor) în prezența episcopului Romei (sau a trimisului lui). Împrejurarea că episcopii ortodocși nu vin (deși au fost invitați, inclusiv la ultimul, la Vatican II) este regretabilă, dar nu este de natură a anula caracterul ecumenic al unui conciliu (=sinod). Nu avem non-calcedonieni pe forum, dar dacă am avea și i-ați întreba câte sinoade ecumenice au fost, ar răspunde că 3. Nici episcopii greco- sau romano-catolici din România nu au fost la ultimul sinod ecumenic: primii nu mai existau în mod oficial, iar ceilalți pesemne că nu au primit pașaport. Totuși, nu ne-ar trece prin cap să renegăm Conciliul Vatican II deoarece episcopii noștri nu au fost acolo.
Dar vedem că ortodocșii reneagă chiar și sinoadele ecumenice la care au acceptat să vină, cum ar fi cel de al XVII-lea de la Ferrara-Florența, deși nu numai că au fost, dar au și semnat documentele, în afară de Marcu al Efesului care a făcut opinie separată. Inclusiv episcopul ortodox al Moldovei a fost acolo, s-a unit cu Biserica Romei și cu ceilalți episcopi în comuniune cu ea, apoi a revenit în scaunul mitropolitan al Moldovei și a mai domnit mulți ani în pace și onor, murind ca bun ortodox și ca bun catolic.
Așa cum am mai spus, nu poate fi înghețată activitatea Bisericii, inclusiv pe tărâm dogmatic, la anul 787, când la Conciliul al VII-lea s-a clarificat controversa asupra icoanelor. Controverse vor fi mereu și mereu Biserica va fi chemată să le răspundă. Până la sfârșit, "când toate se vor da în vileag". A fi conservator nu înseamnă a fi om închis și căzut în captivitatea trecutului, ci înseamnă a da răspunsuri înțelepte în baza tezaurului tradiției la probleme, frământări (și, adesea, provocări) ale lumii de azi.
Spre exemplu: este utilizarea anticoncepționalelor permisă sau interzisă moral ? Nci Biblia, nici Sfinții Părinți sau Magisteriul anterior nu dau răspunsuri explicite la asta. Deocamdată, la câțiva ani de la apariția anticoncepționalelor, a apărut deja o enciclică papală în care, în baza Tradiției, se stabilește că practica adminsitrării anticoncepționalelor (cu anumite excepții și limite) este interzisă moral. Dacă se vor găsi episcopi care să conteste această învățătură, Biserica ar putea, în principiu, să convoace un Sinod Ecumenic cu această problemă pe agendă. Sau un Sinod Ecumenic cu tema hirotoniei femeilor, dacă învățătura lui Ioan Paul al II-lea potrivit căreia Biserica nu poate hirotoni în mod valid femei ar fi contestată în mod serios din interior.
Mereu se va întâmpla asta. Mereu Biserica va trebui să facă efort de reflecție teologică pe schema "ce ar spune Isus, ce ar spune apostolii dacă....(și aici completați cu orice problemă de azi). Noi credem că în adunările lor solemne și sub inspirația Duhului Sfânt, episcopii vor găsi mereu răspunsuri negreșelnice la aceste lucruri.