Indraznesc sa va contrazic putzin referitor la unele pleonasme, Andrusca & LaPetiteMoc...de ex. 'a sarit in sus' nu este pleonasm, fiindca poate exista si 'a sarit in jos', cu sensul de 'a sarit de pe acoperis, de pe o stanca' ('s-a aruncat in gol'), 'a sarit din avion cu parasuta' etc. Asadar, se poate sari si in jos, nu numai in sus...
...iar la 'o luna de zile' cred ca este necesar a se mentiona si zilele, fiindca altfel, de unde poate stii cineva ca nu ar putea fi vba de luna de pe cer (astrul ceresc)? de ex. 'la o luna plina' etc (termeni ce ar putea fi utilizati mai mult in astrologie/astronomie).
O alta greseala frecvent intalnita care tocmai imi veni acum in minte (si care mie imi pare la fel de iritanta ca si multe altele enumerate in cadrul acestui topic si nu numai), ar fi in cazul verbului '
scrieti' (corect), folosit incorect, fara 'e' - 'scriti', respectiv
'a scrie' (corect) si folosit incorect, tot fara 'e' la sfarsit - 'a scri'.
Oh, si inca un fapt asupra caruia vroiam sa atrag atentia si sa insist putin, initial, la acest topic - este vba despre semnele de punctuatzie si spatziul pe care am observat ca mute pers. de pe acest forum (si nu numai) il lasa intre cuvinte si semnele de punctuatzie aferente, csre le urmeaza etc. Ori,
intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu!... cam asta ar fi varianta corecta, aplicabila indiferent de limba/dialect (cel putin regula valabila pt. majoritatea limbilor europene si slave etc). Postez si un exemplu aici dedesubt, in ambele variante - incorecta si corecta:
'Da , si totusi , am vrut sa atrag atentia ! ai ceva de obiectat ?' - incorect.
'Da, si totusi, am vrut sa atrag atentia! ai ceva de obiectat?' - corect.