Citat:
În prealabil postat de arwein
Se curata urzicile de coditele mai groase si se spala bine- bine. Apoi se oparesc in apa cu sare, se toaca, se pun din nou in o parte dinapa in care au fost oparite, se adauga ulei si malai incet- incet- ca la mamaliguta. Se fiërbe totul pana se ingroasa. Unii pun in loc de malai, faina- dar cu malai ies mai bune. Baza de piure de urzici poate fi folosita si pentru placinta cu urzici!!!! In afara de faptul ca sunt bune sunt si o sursa destul de buna de fier si sunt si.....eco (nu cultiva nimeni urzici, sa fie in pericol de ingrasamant azotat). oare in alte tari se mananca urzici?
|
Sunt cu mult mai gustoase daca li se adauga si rantash (ceapa calita in ulei), si putin usturoi zdrobit (eventual, diluat cu vreo cativa stropi de apa si amestecat cu vreo cateva picaturi de ulei de masline ori de floarea-soarelui, si cu vreo cativa stropi de zama de lamaie proaspat stoarsa)...

Se mai pot ingrosa cu niscaiva faina (vreo cateva linguri, in functie de cantitatea urzicior - adaugata 'in ploaie' si amestecand continuu spre a nu se lipi ori forma cocoloashe, sau diluata cu putina apa, separat, si amestecata bine, cu un tel sau lingura de lemn, tot ca sa nu formeze cocoloashe). Pot fi servite cu mamaligutza calda sau cu paine proaspata etc. Aceste 'procedee' le stiu de la bunica mea, Dumnezeu s-o ierte si usoara tzar'na-i fie, care ne mai gatea, uneori, primavara, 'pt. innoirea sangelui' (dupa cum ne zicea ea), cate un piure de urzicutze, inegalabil si incomparabil de gustos.