Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Nu stiu ce spune Sf Ioan Iacob Hozevitul, dar eu stiu, din catehism, daca nu ma insel, ca cele 7 pacate se cheama pacate capitale, si de la ele izvorasc cele de moarte, adica, poftim, in limbaj ortodox, pacate grele. (Ex: desfraul --care este mai mult o stare de spirit-- duce la adulter, iubirea de argint la furt, mania la ucidere, si asa mai departe).
|
Da, exact ! "Cele 7 păcate", numite uneori și "păcatele capitale" în opoziție cu "cele 7 virtuți" sunt predispoziții ale sufletului care, în absența luptei interioare, duc la păcate actuale. Dar, de ce nu ar fi păcatul neținerii postului izvorât din lăcomie ? Eu îmi aduc aminte perfect de spovezile când eram ortodox și câtă importanță punea duhovnicul în ținerea postului. De multe ori nu mă întreba dacă mi-am făcut lecțiile, dacă îmi ajut părinții și altele, ci o singură întrebare îmi punea: "fiule, ai ținut post" ? Asta, pentru mine, e un semn că postul e o materie mult mai serioasă decât o simplă "recomandare" a Bisericii. Trebuie să deosebim între ceea ce Biserica recomandă ori îndeamnă și ceea ce Biserica poruncește.
Și nu e adevărat că nu există Magisteriu ortodox. Chiar mai sus acida mea preopinentă mirelat prezintă în detaliu un Tomos al unui sinod constantinopolitan. Ăsta e act magisterial, iar asemenea sinoade și asemenea acte apar și astăzi, numai că nu li se mai dă ascultare. Văd că tot ce spune călugărul Varzuvie de pe Athos primează față de autoritatea eclezială legiuită. Iar din acest "tomos" eu înțeleg că a doua și a treia căsătorie se face atunci când nevasta a murit sau a dispărut (de verificat dacă prin "dispariție" se poate înțelege faptul că și-a luat valiza și a plecat la o adresă necunoscută). Nimic despre a doua căsătorie în caz că nevasta trăiește, dar noi ne facem valiza și plecăm la amantă. Eu nu știu să se fi modificat aceste rânduieli, îmi face impresia însă că oamenii fac mișto de Taina Căsătoriei și de caracterul ei indisolubil, de multe ori cu complicitatea clerului. Uneori, ba chiar foarte des, viața celui care a auzit chemarea la căsătorie poate fi dificilă: trebuie să gândim că aceasta este crucea pe care trebuie să o purtăm ca să ne asociem lui Cristos, și nu că mai avem două cartușe în buzunar, pe care scrie "a doua căsătorie" și "a treia căsătorie".