Citat:
Īn prealabil postat de iana
"Mare pacat" fac cei care tot trag de maneca si atentioneaza pe unul si pe altul si nu-si vad de treaba lor mai ales in biserica. Cu ce ai pacatuit ca te-ai inchinat la icoane? Nu le mai baga in seama ca astea sunt in stare sa-ti spuna si ca mimica fetei nu e potrivita, ca nu-ti dai ochii peste cap, etc. 
|
Nu am nimic cu nimeni, dar niste reguli totusi sunt facute sa fie respectate, fiindca altfel ar face fiecare dupa cum il taie capul. In general, cel ce merge regulat la biserica, nu e nevoie sa fie..."tras de manecuta" fiindca stie ce e bine si ce nu. Unii insa, sunt in stare sa-l ia de guler pe parinte fiindca nu le da si lor Sf. Impartasanie (am fost odata martor la o asa scena!...) Ce daca nu s-au spovedit? Ce daca-s tigani? Ei nu-s tot oameni? Ma rog, cazuri si cazuri. Ceea ce vad din cand in cand la biserica unde merg de obicei si ce simt ca "deranjeaza" cumva, este faptul ca toata lumea asteapta sa iasa Parintele cu Sfintele Daruri, dascalul repeta si repeta si repeta si repeta si o ia iar de la inceput cu "Grija cea lumeasca..." ce trece de multe ori de jumatate de ora, ca enoriasi tot vin si vin cu pomelnice si lumanari aprinse, iar parintele nu le poate inchide usa in nas niciodata. La fel si inainte de citirea Sf. Evanghelii, cand saracu' dascal ajunge sa citeasca nu numai ce este strict pentru duminica respectiva, ci si pentru luni, marti, miercuri... pana ii face disperat semn clopotarului sa se puna de-a curmezisul sa nu mai treaca altii cu pomelnicele! Eu cred ca un pic de habar tot trebuie sa avem, pentru a nu tulbura bunul mers al Sfintei Liturghii.