Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Asta și spuneam, că nu este nevoie.
|
Daca nu este nevoie, am sa-ti raspund. :)
Citat:
Mâine mă duc la adunare și mi-am adus aminte de versetele astea. Dacă avem opinii diferite, nu e necesar ca eu să fiu saducheu, dar nici tu în consecință să fii fariseu.
Evanghelia arată că fariseii îl urmăreau permanent pe Iisus și că Îl acuzau că profanează Sâmbăta, în timp ce El se apăra de fiecare dată, arătând că ceea ce face El este legitim în sabat, nu este profanare. Dar voi aduceți lui Iisus exact acuzațiile fariseilor. Iisus arăta că prin vindecările pe care le făcea nu profana sabatul (nicăieri în Scriptură nu este scris că vindecarea unui bolnav ar fi profanare de Sabat). Iisus S-a apărat, dar fariseii de astăzi continuă să-L acuze. Ioan (5:18) se referă la acuzațiile dușmanilor lui Iisus, nu la credința personală a lui Ioan. Dacă e vorba de ceea ce credea Ioan, citim în aceeași Evanghelie că ziua a șaptea o numește Sabat (zi de repaus), iar ziua Învierii Ioan, la sfârșitul primului secol, o numește simplu, ziua întâi, iar când descrie Învierea, nu vorbește nimic de duminică.
|
Acum sa raspund textului care nu-ti apartine : Nimeni nu l-a acuzat pe Iisus de profonare si nici de nimic altceva.Iisus Hristos Dumnezeu-Omul poate sa faca ce vrea si este deasupra oricarei legi, iar daca preotii in Templu calca sambata si sunt fara de vina, cu atat mai mult este Hristos fara de vina, cel ce este mai mare decat toti preotii, ba chiar mai mare decat Templul.
Citat:
Iisus a confirmat cu atât mai mult Sâmbăta prin cele șapte minuni pe care le-a făcut în sabat. Cei pe care El îi vindecase în sabat aveau să rămână cu atât mai atașați de sabat. Pentru unii a rămas ca fiind ziua în care au văzut prima dată fața lui Iisus și fețele celor dragi. Pe tine te-ar fi ajutat o asemenea experiență să abandonezi sabatul numai pentru faptul că unii au început să se adune și după sabat câteva ceasuri? Exprimarea Domnului, că „Sâmbăta a fost făcută pentru om și nu omul pentru Sâmbătă”, și că El „este Domn chiar și al Sâmbetei” (Marcu 2:27-28), vrea să spună doar că viața și sănătatea omului este deasupra interdicțiilor Sâmbetei. Dar tiparul expresiei lui Iisus se regăsește și la Pavel, când vorbește despre relația dintre soț și soție (1 Cor 11:9-10 „femeia a fost făcută pentru bărbat, iar nu bărbatul pentru femeie”). Dacă bărbatul are o prioritate în ce privește răspunderea asupra familiei (este „capul”), oare înseamnă aceasta că el are dreptul de a-și desființa soția sau a o înlocui cu alta, ori cu altul(!)?
|
Asta cu atasamentul fata de sambata face parte din randul perlelor adventiste?
Atasamentul oamenilor vindecati de Hristos sambata a fost spre Hristos nu spre sambata si legea mozaica.Vezi exemplul omului orb din nastere.
Iisus Hristos a dezlegat sâmbăta , precum dezleaga stapanul boul de la jug, dupa cum zice Ioan(Ioan 5:18).
Citat:
Fariseii abuzau de interpretarea Poruncii, într-un stil talmudic, cazuistic, dar Iisus a apărat cu acea ocazie gestul ucenicilor de a rupe spice cu mâna și a mânca grâul, fiindcă era dreptul lor să mănânce. Doamne ferește, cum poate spune cineva, fariseu evreu sau fariseu creștin, că a mânca în ziua Domnului este păcat? Oare Adam și Eva în rai nu mâncau din pomi și din vie ? Îți imaginezi că trebuia să le culeagă de vineri și să le țină la „frigider”, până sâmbăta?
|
Cu ce e asta mult mai diferit fata de a aduna lemne?Nu ai auzit de Numeri 15:32-36, ca cel care a adunat lemne sambata a fost pedepsit prin omorire?Insa acestea erau ale Legii vechi si aveau sa se schimbe odata cu Hristos care a adus Legea cea Noua.Vechiul Testament a fost pana la Ioan(Luca 16:16) , iar cele ale Vechiului Testament au fost pana la Hristos , la fel si sambata.El ne-a dezlegat din Legea Veche si de sub sambata precum dezleaga stapanul boul de la jug.Iar Vechiul Testament a inceput cu Iesirea din Egipt si cu sambata data ca zi de odihna de Dumnezeu evreilor si zi comemorativa a acestui Testament.Dupa cum zice in Deuteronom 5:15.
Evrei 8 :
6. Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai osebită, cu cât este și Mijlocitorul unui testament mai bun, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduințe.
7. Căci dacă (testamentul) cel dintâi ar fi fost fără de prihană, nu s-ar mai fi căutat loc pentru al doilea;
8. Ci Dumnezeu îi mustră și le zice: "Iată vin zile, zice Domnul, când voi face, cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda, testament nou,
9. Nu ca testamentul pe care l-am făcut cu părinții lor, în ziua când i-am apucat de mână ca să-i scot din pământul Egiptului; căci ei n-au rămas în testamentul Meu, de aceea și Eu i-am părăsit - zice Domnul.
Oare Adam și Eva în rai nu mâncau din pomi și din vie ? Îți imaginezi că trebuia să le culeagă de vineri și să le țină la „frigider”, până sâmbăta?
Asta face parte din sirul supozitiilor si perlelor adventiste.Absolut nicaieri in Scriptura nu scrie ca Adam si Eva tineau sambata.De mancat , frigider, cules, etc, nu are rost sa mai vorbesc.