Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Cred ca am fost putin cam dura mai sus in privinta parohiilor romanesti din strainatate. E posibil sa nu fie toate la fel, e posibil ca eu sa fi fost prea mofturoasa. Si daca stau si ma gandesc, ele sunt importante. Sunt oameni, romani, care efectiv au nevoie sa fie impreuna cu alti romani, altii nu stiu foarte bine sau deloc limba tarii gazda, se simt izolati, altii au plecat la varste mai inaintate, sau la o maturitate mai inaintata, cand e greu sa schimbi sau sa adaptezi ceea ce ai fost toata viata. Apoi sunt destul de multi pentru care daca se roaga in alta limba decat romana, cea in care au invatat primele rugaciuni, cea in care s-au rugat toata viata, nu simt ca se roaga,sau simt ca se roaga fals.
Pe de alta parte poate ca ar fi mai bine, de dragul ortodoxiei universale, ca bisericile ortodoxe sa fie mai putin cluburi romanesti. Poate n-am dreptate totusi, dar cum anume ai sa raspandesti cuvantul Evangheliei daca toate slujbele si predicile sunt in limba romana? Apoi mi se pare destul de anormala suprapunerea diferitelor mitropolii din punct de vedere teritorial: romaneasca, peste ecumenica, peste greaca, peste rusa, mai iese si un pic de cearta cum se intampla in Rep. Moldova...plus ca intareste divizarea si fragmentarea ortodoxiei. Din nou, e foarte posibil sa gresesc.
|
Sunt de acord cu tine.
Este bine sa fie, intr-o prima faza a emigrarii, si parohii foarte romanesti (respectiv grecesti etc), pentru ca cei care tocmai au venit sa poata avea o slujba inteligibila si sa se poata simti acasa duhovniceste. Si de ce nu, si sa se intalneasca cu alti romani, daca nu asta devine scopul principal.
Dar e foarte important ca preotul sa dea tonul, sa nu se transforme in club romanesc. Aici la Bruxelles exista o parohie romaneasca foarte buna, care este foarte romaneasca dar in acelasi timp nu este club, se pune accent pe credinta in primul rand, se simte duhul rugaciunii. Si strainii care vin sunt foarte bine primiti.
Dar, foarte repede, ar trebui sa apara parohii in limba locala, pentru ca ortodoxia sa se integreze. daca nu o face, inseamna ca ea nu este universala, ci doar un amalgam de traditii nationale. Si asta o inteleg foarte bine copiii emigrantilor, care isi pierd credinta ortodoxa orata cu identitatea nationala, pentru ca le identifica una cu alta. In orice caz, sunt multi care nu se simt acasa in limba de origine, si au nevoie de limba pe care o invata la scoala si pentru slujbe.
Parohiile multinationale si in limba tarii in care se afla sunt importante si pentru
rolul 'misionar', in orice caz universalist al ortodoxiei. Numai asa pot atrage oameni de alte confesiuni sau fara confesiune care cauta.
Din fericire asta se intampla, exista asemenea parohii. Nu destule...
In spatiul francofon, romanii au mai multe parohii de acest gen, din fericire.
Ai mare dreptate cu suprapunerea jurdisdictiilor. Este complect impotriva traditiei (un singur episcop intr-un loc) si duce chiar la erezie (condamnata ca filetism).