Maranatha eu nu am tendinta "sa fac din exprimarea metaforica ,adevaruri stiintifice."Acele versete au fost aduse de mine doar pentru a arata ca ideea Locuintei mortilor ca spatiu distinct nu apartine doar evreilor din perioada in care a trait pe pamant Hristos.Ea este cu mult mai veche,mai veche chiar de pribegirea babiloniana,pentru ca pana la urma si tricesimusseptimus a admis ca nu este doar din perioada in care a trait pe pamant Isus.Exista in biblie si limbaj metaforic,nu zic nu,aceasta este o caracteristica a tuturor scrierilor antice nu numai a bibliei,dar in ceea ce priveste expresia Locuinta mortilor sunt prea multe pasaje care dau de inteles ca nu este "mormantul" ci un spatiu in care merg sufletele celor morti.Ca daca era vorba de "mormant",de ce nu se vorbeste despre locuinte?In schimb Locuinta este una singura.Eu nu am gasit niciodata sa se vorbeasca despre trupuri in Locuinta mortilor,ci se vorbeste despre suflete.Si noi stim ca in morminte sunt trupuri.Aceasta idee este intarita in "pilda" bogatului nemilostiv.In primul rand am mai spus si o mai spun,nu cred ca aceasta intamplare este o pilda,pentru ca apar 2 nume,in timp ce in celelalte pilde nu apar nici unul,si de obicei in pilde nu apar nume,iar de obicei Isus ii intreba pe ucenici daca au inteles pilda pe care a spus-o,sau ucenicii veneau pentru lamuriri.Acum in schimb nu se vorbeste despre asa ceva.Si chiar daca admitem ca este o pilda,trebuie sa stim ca toate pildele spuse de Isus se bazeau pe fapte reale,daca ele nu s-au intamplat aievea puteau sa se intample,nu erau de domeniul fantasticului.Si largesc spectrul,daca era un mit,cineva pe parcursul intregei scripturi le-ar fi combatut,le-ar fi spus evreilor sa nu mai creada in povesti,si nici noi sa nu mai stam acum si sa ne contrazicem.Insa nu vedem asa ceva in Scripturi,in schimb aceste idei sunt accentuate.Existau oameni in vremea lui Isus care credeau ca toate pildele spuse de Isus sunt adevarate,dar Isus nu ar fi lasat de inteles ceea ce El nu ar fi dorit sa spuna.Ar fi clarificat lucrurile.Eu nu cred ca Isus le spunea ucenicilor basme,intamplari fantastice.Tu nu crezi in extraterestrii,ai spune o pilda unuia in care sa vorbesti despre extraterestrii?Cine ar face asa ceva?Eu unul nu as face.Asa si aici.Daca Locuinta mortilor este o metafora,nu ar fi capatat alte conotatii decat acele de "mormant'.Dar uite ca ea capata,nu are importanta in ce context.Am mai vorbit despre aceasta tema,nu mai vreau sa starui mai mult ca plictisesc.
Sufletul poate fi constient "fara partea biologica",pentru ca cei care pun in functiune trupul sunt chiar duhul si sufletul.Moartea a doua eu o inteleg cu sensul de moarte vesnica,continua.Normal ca trebuie sa fie diferita de prima daca este numita a doua,pentru ca altfel s-ar fi spus "vor muri din nou".Te intreb si pe tine:daca oamenii mor trup,duh si suflet,de ce mai este necesara o inviere a celor nedrepti care nu au facut voia lui Dumnezeu,daca tu spui ca din nou vor muri trup,duh si suflet?Ce rost are,vor fi inviati ca sa li se spuna ca trebuie sa moara din nou?Doar ei erau morti.In schimb eu cred ca vor fi inviati pentru ca alta e rasplata pentru pacatele lor,si biblia vorbeste despre un "chin vesnic".Isus a vorbit si metaforic(cum ai spus si tu :oi-capre,grau neghina etc.),in schimb in ceea ce priveste pedeapsa vesnica nu era deloc metaforic.Citeste Marcu 9:43-48,Ioan 5:28-29 si vei vedea ca nu vorbesc de la mine.
Vad ca la voi argumentul "mortii clinice" nu are priza :).Oricum,mai aduc in prim plan,marturiile celor care i-au vegheat pe muribunzi.Unii sustin ca inainte de a muri unii au devenit dintr-o data foarte fericiti,iar fata le stralucea de bucurie,altii in schimb i-au speriat pe cei din jurul lor prin panica care i-a cuprins.Citeste despre moartea lui Voltaire,care toata viata se declara un ateu convins, si vei vedea ca nu sunt inventii ceea ce spun eu.Acum ma intreb eu,de ce toate acestea daca voi sustineti ca intre moartea trupeasca si inviere nu mai exista nimic?De ce?Raspunsul meu este ca pentru ca intre moartea trupeasca si inviere totusi mai exista ceva.
|