Citat:
În prealabil postat de Totpeetor
Pai daca nu sabatul ne mantuieste si putem fi mantuiti si daca nu "tinem" sabatul
|
Putem să fim mântuiți dacă nu ținem sabatul în aceeași măsură în care putem fi mântuiți și dacă furăm, ucidem, curvim, etc. Dacă porunca a IV-a din Decalog ar fi fost facultativă, nu ar mai fi fost...[poruncă]. Și astăzi am fi vorbit despre Nonalog, sau chiar Octolog (că doar suntem pe un forum ortodox)
Citat:
atunci nu inteleg de ce atata sustinere din partea ta a acestei idei de parca de ea ar depinde mantuirea noastra.
|
O susțin pentru că e de la Dumnezeu și nu-mi cade bine când o văd călcată în picioare chiar de cei ce se numesc creștini. Uite, musulmanii nu-mi creează atâta disconfort ținând vinerea în loc de sâmbătă, ei măcar nu sunt creștini.
Citat:
Nu cunosc prea multi adventisti,insa am auzit dar probabil ca aceste idei au fost propagate de oameni cu nu prea multe cunostinte biblice,nu pot sa vorbesc la mod general,am spus doar ca "unii".
|
E posibil să fi auzit de la acei "unii". Dar la fel de posibil e ca prejudecata despre adventiști
să te fi făcut să fi înțeles asta.
Citat:
Isus poate nu a amintit despre celelalte porunci despre care ai nvorbit tu,deoarece se intelege ca daca le implinesti pe cele spuse de el le implinesti si pe celelalte.
|
Atunci se înțelege de la sine că trebuie să împlinești și porunca a IV-a, ce face parte din același tronson de porunci ce statuează relația omului cu Dumnezeu (primele 4).
Citat:
In vremea lui in poporul evreu nu erau atei,de aceea nu le-a mai amintit pe celelalte.
|
În aceeași măsură erau și călcători de sabat.
Citat:
Cand am spus ca porunca "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." nici nu se afla in Legea lui Moise.",m-am referit la decalog.
|
Păi aceasta este chiar formula restrânsă a celei de-a doua table a Decalogului, formulă rostită chiar de Hristos. (Primele 4 porunci se referă la iubirea față de Dumnezeu și ultimele 6 la iubirea față de aproapele).
Citat:
Isus nu a fost un rebel,vreun revolutionar cum cred unii,El nu a promovat haosul.El ii sfatuia pe evrei "sa dea cezarului ce-i al cezarului",adica sa ne supunem dregatoriilor.De aceea S-a supus randuielilor de atunci,desi intr-un mod propriu,respingand "extremele" impuse de farisei.Dar si aici ,nu iau apararea fariseilor dar in fata unui verset biblic ca cel din Exodul 31:14,aveau pe ce sa isi bazeze ideile.
|
Ai dreptate, Iisus a respins pedeapsa cu moartea aplicată de oameni, însă nu a negat Ziua Socotelilor când Dumnezeu va pedepsi cu moartea (veșnică) orice călcare de Lege. De fapt, nici evreii din acel timp nu mai executau, acesta era atributul exclusiv al cuceritorilor romani.
Citat:
Isus dupa cum vezi a schimbat aceasta oranduire antica,mozaica.
|
Iisus nu a venit să strice Legea, El a împlinit-o și a spiritualizat învățătura ei, arătând că "ținta poruncii este dragostea", nu frica de condamnarea ei. În acest context ți-am și spus că noi ținem sabatul că Îl iubim pe Isus, nu pentru a fi mântuiți (sau a pentru a scăpa de moartea veșnică).
Citat:
A facut ca "sabatul sa fie facut pentru om",ori nu invers.
|
Nu "a făcut", el era făcut încă de la întemeierea lumii.
Citat:
"Nu Moise i-a dicat Lui Dumnezeu textul poruncii",ci invers.
|
Nici invers. Dumnezeu a și scris ceea ce a enunțat verbal. Iartă-mă că trebuie să te tot contrazic, dar o fac doar de dragul restabilirii
întregului adevăr.
Citat:
Evident ca Moise "a ales" asa cum am spus sabatul ca zi de odihna,dar trebuia sa continuu ca a ales-o la porunca lui Dumnezeu.
|
Dragul meu, Moise nu a ales această zi de odihnă. Ea era aleasă de la Facere ca zi de odihnă. Știi, e ca în bancul acela: Dumnezeu în Eden îl pune pe Adam să-și aleagă o soție
Citat:
Ca fapt divers vreau sa iti pun o intrebare:Lucrezi undeva?Daca da,lucrezi si Duminica?
|
Toți adventiștii, chiar dacă lucrează într-un domeniu cu duminica liberă, lucrează acasă. Adică fac duminica lucrări pe care nu și le îngăduie în ziua de sabat.