Subiect: Despre Sabat
View Single Post
Vechi 29.10.2009, 15:04:02
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Ca să-ți faci o imagine a "realității și adevărului", îți dau versetul în mai multe traduceri românești (probabil tu nu ai timp, sau poate ești prea agitat ) :

"Întru una de a săptămânii, fieștecarele dentru voi lângă dânsul puie aducând ce să va îndura, ca nu, când voiu veni, atuncea socoteale să să facă." (Biblia de la București - 1688)

"În zioa dintâiu a săptămânii, fieștecarele din voi să puie la sâne, strângând ce să va îndura, ca nu deaca voiu veni, atunci să se facă strânsoarea." (Biblia de la Blaj - 1795)

"Într-una din Sâmbete fiecare din voi să pue la sine, strângând ce se va îndura, ca nu dacă voiu veni, atunci să se facă strânsoarea" (Biblia Sinodală - 1914)

"În fiecare zi a săptămânii, fiecare dintre voi sa pue de-o parte acasă strângând din aceea ce i-ar merge bine, pentru ca nu când voiu fi venit, atuncia să se facă strângeri de ajutoare." (Biblia Nitzulescu - 1921)

"În ziua dintîi a săptămînii, fiecare din voi să pună deoparte acasă ce va putea, după cîștigul lui, ca să nu se strîngă ajutoarele cînd voi veni eu." (Biblia Cornilescu)

Doar înalt prea sfinția sa Bartolomeu Anania s-a găsit să omită cuvântul "acasă". Bine că nu a adăugat "la Biserică în timpul liturghiei de sfântă duminică". E suficient însă ca a adăugat în paranteză "duminică". Pentru adăugare la Cuvântul lui Dumnezeu ce va primi? Canze în vecii vecilor sau doar vreo 3-4 ani? Răspundeți la topicul respectiv

Când merg la adunare nu mă gândesc la toate minciunile fariseilor (mă refer la fariseii din vremea aceea, să nu mă interpretezi greșit). Hristos a dezlegat sâmbăta de legăturile fariseilor, nu a desfințat sâmbăta.
"Disputele" astea vor fi vesnice si interminabile.Nu ai cum sa dovedesti din Scripturi in veac, ca apostolii nu au tinut si duminica inca de la inceput.Cu atat mai mult cu cat aceasta zi este si mentionata cu numele.Daca vrei sa dovedesti ceva, dovedeste cu scrieri istorice,sau nu cumva nici de acolo nu ai cum sa dovedesti?Nu cumva nu ai cum sa dovedesti in nici un fel ca duminica nu a fost tinuta din inceputuri?Ba chiar contrariul , inca primele referinte si scrieri ale parintilor bisericesti vorbesc despre aceasta zi a duminicii si rolul ei important.Sambata este o zi invechita, din Vechiul Testament, o zi de odihna veche.Noua zi de odihna si aceasta "alta zi" este Duminica, ziua Noului Testament, al duhului , nu al literei.Din punctul meu de vedere e clar ca duminica a fost tinuta inca de la inceput si a devenit noua zi de odihna, ziua in care crestinii au intrat, invechind odihna cea veche si evreiasca.

Am sa inchei cu un verset, dar pe cine intereseaza sa citeasca tot capitolul 23 din Leviticul:

Leviticul 23:39 În ziua a cincisprezecea a lunii a șaptea, când vă strângeți roadele pământului, să sărbătoriți sărbătoarea Domnului șapte zile: în ziua întâi este odihnă și în ziua a opta iară este odihnă.

In acest verset se vede prefigurarea Duminicii, in sarbatoarea Domnului, ca o umbra a celor viitoare.Din partea mea discutia se incheie aici, pana cand ai sa vii cu referinte istorice.