[quote=Fani71;163060]Veveritza (ai nume simpatic ;-)) , sa stii ca nu este invatatura Bisericii ortodoxe asta, chioar daca parintele Arsenie Boca o are. El este numai un parinte, nu este Ortodoxia.
Nu se spune in rest asa ceva la noi - ca poti sa ai 'copil curat' doar daca il faci martea sau joia in afara posturilor etc.
Bolile si handicapurile si inclinatia spre pacate pot aparea din multe motive la oameni, unul dintre ele fiind viata parintilor, numai unul. Sunt multe altele, si in general la noi se pastreaza mai multa discretie si exista mai multa modestie in gandire cu privire la aceste lucruri, se spune ca Dumnezeu stie si judeca.
Si cum spuneam mai sus, curatia in casatorie nu tine doar de respectarea unor reguli, este o calitate duhovniceasca si se poate manifesta in mai multe feluri, dintre care unele pot foarte bine sa implice si conceperea unui copil in zile de post...[/quote]
Draga Fani, sa stii ca nu numai parintele Arsenie Boca are astfel de invataturi; exista multe carti scrise de diversi parinti, romani sau de alte nationalitati care ne invata adevarurile despre casnicie, suferinta copiilor, a parintilor, urmarile pacatelor...
Si sa stii ca in Fagaras, Brasov, Sibiu si tot ce tine de imprejurimi, parintele Arsenie Boca chiar reprezinta ortodoxia; multimea ucenicilor si a celor care il urmeaza in invataturi sunt graitoare
Daca curatia in casatorie este o calitate duhovniceasca asa cum recunosti tu, apai sa stii ca in mod sigur cei ce traiesc astfel, in vecii vecilor nu vor concepe un copil in zile de post;
Dealtfel am observat pe acest forum ca, ceea ce nu ne place , ce nu ne gadila patimile, catalogam imediat ca fiind primitiv, habotnic, dur, invechit etc; nu m-ar mira intr-o zi sa citesc ca parintele Arsenie nici nu era ortodox, ca invataturile altor parinti sunt depasite si expirate sau chiar nu m-ar mira sa aflu de pe acest forum ca Hristos nu mai este de actualitate;
Mi-as dori enorm (chiar doresc asta cu disperare) sa pot respecta ad-literam toate poruncile si invataturile de credinta , dar daca sunt neputincioasa si nu pot, asta nu inseamna ca de la mine putere sa fac alte legi, si sa incep sa spun ca parintele Arsenie e prea.......parintele Serafim Rose e prea.......parintele Argatu e prea........
" De cate ori mi-am ascultat gandurile am gresit, iar de cate ori am cerut sfat celor mai induhovniciti am descoperit adevarul si lumina Sfantului Duh" (citat din memorie ) spunea parintele Paisie Aghioritul in cartea intitulata "Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei"; ce se mai poate adauga la aceste cuvinte?
|