View Single Post
Vechi 22.08.2009, 14:58:10
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sherlok holmes
Nu intotdeauna Sfintii ne spun ceea ce Dumnezeu le vorbeste in mintea si inima lor.Uneori,mai vorbesc si dupa mintea lor de oameni,si exact atunci fac greseli,care pot fi mici dar si mari.Deci ceea ce a spus Sfintul Iustin nu este de la Dumnezeu auzire
De ce iti pierzi vremea cu sectanții d-le? Citatul pe care il folosesc adventistii din sfantul Iustin e trunchiat, ales cu grijă de secta lor si folosit ca sa păcălească prostimea.
I s-a mai explicat la sectantul respectiv (Condor) pe vremea cand intra cu diverse nume (Litanu, Vasinec, Marian etc.), dar el mizează pe ignoranța noastră
Sfântul Iustin Martirul nu se referă niciunde la dispariția sufletului după moarte cum susțin sectele adventiste și iehoviste, ci îi avertizează pe creștini sa nu îi creadă pe cei ce se consideră mântuiți încă de pe lumea aceasta și sunt siguri că vor merge în Rai, înainte de judecată, cum susțin anumite secte neoprotestante actuale. Sfântul Iustin nu se referă la dispariția sufletului după moarte așa cum încearcă să interpreteze ereziile adventiste si iehoviste.
Sfântul Iustin scrie: „Dacă moartea ar duce la nesimțire, ea ar fi un avantaj pentru toți cei nedrepți. Dar, întrucât și simțământul le rămâne tuturor celor ce au trăit și pedeapsa veșnică îi așteaptă, nu neglijați de a fi convinși și de a crede că acestea sunt adevărate..., că sufletele, și după moarte, sunt în simțire." Iar în altă parte: „Sufletele celor pioși rămân într-un loc mai bun, iar cele nedrepte și rele într-unul mai rău, așteptând acolo momentul judecății. Sufletele vrednice de Dumnezeu nu vor muri, pe când celelalte vor fi pedepsite după voința lui Dumnezeu". Sfîntul Iustin nu acceptă sintagma de „suflet nemuritor", dar nu pentru că ar fi crezut, după cum am văzut din citatele de mai sus, că sufletul ar avea un sfârșit, ci pentru că, potrivit lui, nemuritor ar însemna și nenăscut, învățătură neconformă cu Ortodoxia. (Eshatologia Părinților Apostolici și a apologeților Drd. Laurențiu NISTOR)

Iar despre "moartea sufletului" ne explică Biblia:
Mat.8.21 “Un altul dintre ucenici I-a zis: Doamne, dă-mi voie întâi să mă duc și să îngrop pe tatăl meu. Iar Iisus i-a zis: Vino după Mine și LASĂ MORȚII SĂ-ȘI ÎNGROAPE MORȚII LOR.”
Și de Pavel la 1 Tim.5.5-6 “Cea cu adevărat văduvă și rămasă singură are nădejdea în Dumnezeu și stăruiește în cereri și în rugăciuni, noaptea și ziua. Iar cea care trăiește în desfătări, DESI E VIE, E MOARTA.”
Este vorba aici de persoane care viețuiesc, dar dacă nu au credință sunt ca și moarte, acesta este sensul pe care il are cuvântul “moarte” în versetele pe care le insiruie adventistii, nu acela că sufletul omului moare odată cu trupul său cum susțin ei.