View Single Post
  #6  
Vechi 21.08.2009, 05:50:57
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.719
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Da, iar pentru un copil conteaza foarte mult ca e lipsit de perspectiva absolutului :)
Arata-mi te rog cum te ajuta religia sa intelegi infinitul si de ce fizica sau matematica nu iti pot arata aceasta perspectiva.
Intr-adevar, oamenii sint mai fericiti intr-o comunitate si sint constient ca, cel putin in acest moment, societatea nu ofera acest tip de comunicare.
Concret, poti sa imi spui cum a favorizat religia capatarea de catre femei a dreptului la vot, cum a actionat in cazul abolirii sclavagismului in America? Si de ce a trebuit sa asteptam sute bune de ani pina acest lucru sa se intimple? Coincidenta, cam pina cind ateismul (stiinta) a inceput sa se faca mai bine auzita? Si de ce in Suedia, de pilda, nivelul de civilizatie e mult mai ridicat decit in Romania?
Infinitul matematicii si fizicii e teoretic, nu poate da pace sufletului asa cum da infinitul personal adus de crestinism (conceptul Dumnezeului viu, absolutului personal). Chiar si religiile false, prin zeii sai, da o pace sufletului, un echilibru. Omul are nevoie sa stie ca exista o putere ocrotitoare. Iar faptul ca aceasta putere si exista este alt subiect.

Concret, crestinismul a adus o schimbare profunda în societatea antica, punând capat de fapt sclavagismului. Imperiul roman nu ar fi abolit sclavagismul fiindca pentru asta era nevoie de conceptul de valoare a fiintei umane din punct de vedere spiritual, moral. Desi crestinismul nu combate sclavagismul (pentru ca nu e o teorie sociala) el totusi îl prezinta ca o nedreptate prin învatatura sa despre iubire. Aceasta a dus treptat, dupa crestinarea imperiului, la disparitia sclavagismului. O data cu epoca iluminista si îndepartarea europenilor vestici de Dumnezeu, a reaparut sub forma sclavagismului colonial. Este o diferenta între perioada secolului 17 si anterior (când înca mai dominau principiile crestine) si perioada urmatoare.


Asupra dreptului de vot, e adevarat ca femeile au fost lipsite de drepturi si ca asta s-a datorat într-o masura unor referinte din NT, din cuvintele Sf. Pavel (nu ale Mântuitorului), care au perpetuat conceptul vechi al presupusei inferioritati a femeilor. Însa priveste în lumea necrestina si o sa vezi ca femeile au capatat drepturi si mai târziu.


Nu are legatura raspândirea ateismului cu gradul de civilizatie. Cea mai atee tara e Cehia, care nu e cea mai bogata.
__________________
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide.
Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide
Reply With Quote