View Single Post
Vechi 02.07.2009, 10:49:28
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
Nu am inteles deductia ta cu filtrul universal. prin exemplul dat de mine am incercat sa arat ca in afara moralei crestine omorul altor oameni (fara motive legate de aparare) nu este neaparat condamnat ca regula, ba din contra. Nu stiu tu ce ai inteles din acest exemplu si de unde ai tras concluzia ca exemplul arata ca de fapt filtrul de bine-rau al omenirii este acelasi indiferent de raportarea la morala crestina. Filtrul nu este acelasi. Situarea intr-un sistem de reguli este esentiala si face toata diferenta.
Filtrul s-a schimbat in timp in mod global. Si omenirea s-a schimbat, vorba lui donkins, nu datorita religiei, ci impotriva ei.
Crestinismul, cel putin asa cum a inceput el si este descris in VT, nu pare deloc sa fie ceva special in domeniul moral; aceleasi ritualuri singeroase, aceeasi viziune despre dusmani. O viziune tribala, asa cum aveau toti oamenii din acele timpuri.
A venit apoi Hristos, cu o morala total diferita, de tip intoarce si celalalt obraz. Insa, fiind una nenaturala, nepotrivita pentru acele timpuri, nu a fost deloc urmata si nu este nici azi, decit de catre niste exceptii. Nici macar el insusi nu isi urmeaza indemnurile in totalitate. Filtrul era mai puternic decit invataturile sale.
Reply With Quote