Citat:
Īn prealabil postat de cristinamaria
Cred ca faci niste erori de terminologie, sau poate nu intelegem la fel ce este morala. Nu exista morala absoluta (fie ea atee sau nu, in realitate in afara noralei crestine nu exista morala, deoarece vorbim mai degraba de o etica decat de o morala - o diferenta importanta, daca vrei tu sa ii spui morala atee bine, dar in realitate cred ca te referi la etica filozofica). Nu exista de asemenea morala individuala. Prin insasi definitia sa, aceea a studiului binelui si raului, morala te obliga sa te raportezi la vecinii tai, indiferent ca gandesc sau nu ca tine, deci sa ii incluzi in sfera ta de preocupari, si iata cum am ajuns de la individ la un sistem, ceea ce exclude orice posibilitate de individualism in morala. Putem vorbi de individualism, daca ne referim la specimenele amorale. Atunci insa nu vom mai discuta despre morala.
|
Terminologia in domeniu e una foarte neclara.
Dupa mine, exista doua directii: meta-etica, ce se ocupa cu studiul aparitiei valorilor (bine, rau etc) si moralitatea, ce incearca sa spuna ce e bine si ce e rau.
Desigur, moralitatea se considera a fi in legatura cu comportamentul uman in legatura cu exteriorul, dar nu neaparat in legatura cu alti umani. Pot sa fiu sau nu moral si in legatura cu un caine.
Eu nu vad vreun motiv ca morala crestina sa acapareze pentru sine cuvintul "moral". Faptul ca se raporteaza la o zeitate nu ii confera o pozitie privilegiata. Cel putin nu pina ai demonstrat acest lucru (in primul rind ca exista vreo zeitate).