View Single Post
Vechi 14.05.2009, 00:46:55
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Tu nu raspunzi intrebarilor mele si continui sa postezi aceleasi idei de parca nu ti-as fi adus nici un fel de argumentatie. Par chiar atit de stupid?

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Dar asta (schisma) e un lucru foarte grav si trebuie sa ne gandim bine inainte de a-l face. Suntem noi chiar atat desiguri?
Intr-adevar, schisma e un lucru grav, dar ce zici despre erezie, pentru ca ecumenismul inseamna erezie (vezi Dumitru Staniloae si toti ceialalti care s-au obosit sa spuna si sa scrie in ultimii 80 de ani)? Si ce parere ai despre ce recomanda sfintii?

Daca se intimpla ca episcopul tau sa fie eretic, fugi, fugi, fugi ca si de foc si sarpe.” (Sf. Ioan Gura de Aur)

Daca episcopul tau predica orice altceva decit cele cuvenite, chiar de-ar trai in castitate, de i s-ar arata semne or de-ar profetii, sa fie pentru tine ca si lupul in blana de oaie pentru ca lucreaza inspre pierzania sufletelor". (Sf. Ignatiu)

Si inca, pentru ca l-ai pomenit pe Maxim Marturisitorul, iata exact ce spune sfintul:

Chiar daca intreg Universul ar fi in comuniune cu Patriarhul, eu n-o sa ma impartasesc cu el. Pentru ca stiu din scrierile Sfintului Apostol Pavel: Sfintul Duh marturiseste ca si ingerii vor fi afurisiti de s-ar intimpla sa propovaduiasca alta Scriptura introducind invataturi noi.

Dupa cum observi, exista suficienta argumentatie pentru separarea de eretici. Ecumenismul este erezie pentru ca neaga ortodoxia. Chiar si numai limitarea ortodoxiei la anumite contexte istorice sau domenii care convin, asa cum sugerezi, tot negare a ortodoxiei se cheama. Adevarul e unul, universal, din totdeauna si pentru vecie. In ortodoxie credinta o accepti si o practici. Nu exista nimic de revizuit, totul s-a spus si scris in Una, Sfanta, Apostoleasca si Soborniceasca (Catolica) Biserica in primul mileniu sub obladuirea Duhului Sfint.

Si da, sintem foarte siguri, si tocmai din cauza ca avem canoanele si invataturile Sfintilor Parinti. Iar daca au existat vreodata dubii, din 1965 nu mai exista nici unul. Sfintii Parinti ne indeamna sa le aratam ereticilor greseala chiar si de doua ori. Dar daca acestia insista in erezie, atunci ne separam (si nu intram in rezistenta pastrind comuniunea cu ei).

Citat:
Nu mi se pare nici ca s-au facut compromisuri la credinta care sa afecteze viuata Bisericii.
Daca te referi la ritual, probabil ca inca ai dreptate. In ceea ce priveste credinta si Sfinta Traditie, vezi mai sus, primul post in thread.

Citat:
Canoanele nu sunt dogme sa le iei ad literam.
Sint (masuri – din kanon, in greaca) standarde si ca ortodox le iei exact asa cum sint. Daca metrul tau nu e la fel de lung ca si etalonul de la Paris , atunci se cheama metru-nou, pseudo-metru sau orice altceva, dar nu metru. In acelasi timp mi se pare inselaciune fata de client sa insisti a-i spune metru si sa chemi etalonul metru-vechi, stilist, calendarist, traditionalist sau mai stiu eu cum.
Reply With Quote