View Single Post
Vechi 30.04.2009, 15:46:10
sherlock_holmes sherlock_holmes is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2008
Locație: commonwealth
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Pe scurt acum:

1) Nu m-ai suparat de loc.

2) Si eu am zis mai sus ca sunt multi parinti care vorbesc de vami (vezi primul meu raspuns la ce intreaba Scrabble). Am zis doar ca nu e dogma. Altii au zis ca uneori se contesta.

3) Cum ziceam mai sus, nu 'trebuie' sa-i credem neaparat in tot ce zic. Dar parerea lor conteaza foarte mult si nu trebuie sa o dam la o parte asa usor, evident. Oricum terbuie tratata cu respect. Eu nu as zice ca e erezie.

4) Schmemann ii zice. Alexandru Schmenmann; Foarte cunoscut si apreciat si in Romania. Carti multe traduse. Uite-te sa vezi. A murit in 1983 (sau 81).
Lossky, Vladimir; mare teolog care nu a afost contestat pana acum, cel putin nu am auzit eu. A murit in anii 50.
Amandoi sunt de origine rusa. Sunt MARI. Nu sunt niste teologi obscuri!

5) Acesti doi nu au nimic de a face cu 'Biserici surori,mintuire fara Hristos' - dar cu 'taine valide la catolici si protestanti ' nu sunt numai ei, ci si sfintii parinti (adica taine valabile chiar la ereticii de atunci) si mai toate bisericile locale actuale. Vad ca nici tu nu ai citit ce ti-am zis eu in alta parte ;-)

6) Eu personal nu cred in evolutie. Cred ca stiinta nu are acces la inceputurile lumii petru ca lumea s-a schimba dupa cadere.
Dar nu cred nici in creationismul naiv - ca Dumnezeu a facut lumea chiar in 6 zile de 24 de ore, si pamantul are 6000 de ani.
Insa sunt unii ortodocsi care zic nu ca omul se trage din maimuta, ci ca poate Dumnezeu a folosit poate un 'material animal' (tarana de care se zice in Facere, ce inseamna 'a luat tarana'?) ca sa-l faca. Este o teorie respectabila, dupa parerea mea.
Dar poate mai vorbim despre asta alta data sau in alt topic.

E prea pasionant forumul asta.. Trebuie sa-mii termin bagajele. ;-) Toate cele bune si tie.
Ma bucur ca gasesti forumul pasionant...si tu esti atragatoare intr-un fel,ti-am scris 3 mesaje si e 6 dimineata aici ,poate ( sigur) ca si pe ecumenisti ii asteapta Domnul sa se intoarca si sa fie vii...

Am citit cu "tainele" valabile la eretici,dar nu este cum crezi tu....o aminam pe cind te intorci.Am citit si lossky-Teologia mistica a Bisericii de rasarit...si mi-a placut mult ( in masura in care n-am inteles-o)...iar de Schmenmann am sa-ti dau parerea parintelui Serafim Rose....oricum,de murit au murit,dar pentru ca nu sint considerati sfinti,nu stim unde se afla acum....adica e un risc in a-i urma....ceea ce nu e cazul cu Sfintii Parinti.

Drum bun!

PS.Dumnezeu nu a facut lumea nici macar in 6 zile,ci intr-o clipita...ca o minune....adica 6 clipe in 6 zile ( poti citi la Sfintul Vasile cel Mare si altii... )

Drum bun!