View Single Post
Vechi 09.01.2009, 07:32:51
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Talcuirea evangheliilor de peste an (12)

11
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica Samaritencei[/SIZE]
[SIZE=3](Ioan 4, 5-42)[/SIZE]

5. În vremea aceea a venit Iisus în cetatea Samariei, care se cheamă Sihar, aproape de satul care l-a dat Iacob fiului său, lui Iosif. 6. Și era acolo puțul lui Iacob: iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, a șezut acolo la puț, și era ca la al șaselea ceas. 7. A venit o muiere din Samaria să scoată apă, zis-a ei Iisus: dă-mi apă să beau. 8. (Că învățăceii lui se duseseră în cetate să cumpere bucate). 9. Deci muierea Samariteancă a zis Lui: cum Tu fiind Evreu, ceri de la mine să bei, muiere Samariteancă fiind: că evreii nu se ating de Samariteni. 10. Răspuns-a Iisus și a zis ei: de ai ști darul lui Dumnezeu, și cine este, care grăiește ție: dă-mi să beau, tu ai fi cerut de la dânsul și ți-ar fi dat ție apă vie. 11. Grăit-a lui muierea: Doamne, nici vadră ai și puțul este adânc, dar apă vie de unde ai. 12. Au doar Tu ești mai mare decât Iacob, părintele nostru, care a dat nouă puțul acesta, din care și însuși a băut, și feciorii lui, și dobitoacele lui. 13. Răspuns-a Iisus, și a zis ei: tot cine va bea din apa aceasta, va însănătoși iarăși: 14. Iar cine va bea din apa ce-i voi da eu lui, nu va însănătoși în veci: ci apa care voi da lui, va fi în dânsul izvor de apă curgătoare în viața de veci. 15. Zis-a către dânsul muierea: Doamne, dă-mi această apă, ca nici să mă însănătoșesc, nici să mai vin aici să mai scot apă. 16. Grăit-a ei Iisus, mergi și cheamă pe bărbatul tău, și vino aici. 17. Răspuns-a muierea, și a zis Lui, n-am bărbat. 18. Grăit-a ei Iisus, bine ai zis, că n-ai bărbat, că cinci bărbați ai avut, și acum pe care ai, nu-ți este ție bărbat, iată adevărat ai zis. 19. Grăit-a lui muierea, Doamne, văd, că prooroc ești Tu. 20. Părinții noștri în muntele acesta, s-au închinat: și voi ziceți, că în Ierusalim este locul, unde se cade a se închina. Grăit-a ei Iisus: muiere, crede-mă că va veni vremea, când nici în muntele acesta, nici în Ierusalim vă veți închina Tatălui. 22. Voi vă închinați căruia nu știți, noi ne închinăm, căruia știm, că mântuirea din Iudei este. 23. Ci va veni vremea și acum este, când închinătorii cei adevărați se vor închina Tatălui cu Duhul și cu adevărul, că și Tatăl pe unii ca aceștia caută să se închine lui. 24. Duh este Dumnezeu, și cine se închină lui, se cade să se închine cu Duhul și cu adevărul. 25. Grăit-a lui muierea, știm că va să vie Mesia, care se cheamă Hristos, când va veni acela va spune nouă toate. 26. Grăit-a ei Iisus: eu sunt cel ce grăiește cu tine. 27. Și atunci au venit învățăceii lui și s-au mirat, căci grăia cu muierea: dar nimeni nu i-a zis: ce cauți sau ce vorbești cu dânsa. 28. Iar muierea și-a lăsat vadra sa și a mers în cetate și a grăit oamenilor: 29. Veniți și vedeți pe omul care mi-a spus mie toate câte am făcut, nu cumva acesta este Hristos. 30. Deci au ieșit din cetate și veneau către dânsul. 31. Iar între acestea L-au rugat pe dânsul învățăceii, grăind: Învățătorule, mănâncă. 32. Iar el a zis lor, eu am mâncat bucatele, care voi nu știți. 33. Iar Învățăceii grăiau în sine, au doar i-a adus Lui cineva să mănânce. 34. Grăit-a lor Iisus, mâncarea mea este, ca să fac voia celui ce m-a trimis pe mine, și să săvârșesc lucrul Lui. 35. Dar nu ziceți voi că încă patru luni sunt și secerișul va veni; iată grăiesc vouă, ridicați ochii voștri și vedeți holdele, că sunt albe și aproape de seceriș. 36. Și cel ce va secera, plată va lua, și va strânge rodul în viața vecilor ca să se bucure dimpreună și cel ce seamănă și cel ce seceră. 37. Că de aceasta este cuvântul cel adevărat, că altul este cel ce seamănă, și altul care seceră. 38. Eu am trimis pe voi să secerați, unde voi nu v-ați ostenit, alții s-au ostenit, și voi ați intrat în osteneala lor. 39. Iar din cetatea aceea mulți au crezut într-însul din Samariteni, pentru cuvântul muierii care mărturisea, că mi-a spus mie toate câte am făcut. 40. Iar dacă au venit la dânsul samaritenii, l-au rugat pe dânsul, ca să petreacă la dânșii, și petrecu acolo două zile. 41. Și cu mult mai vârtos au crezut pentru cuvântul lui. 42. Iar muierii au zis: că de acum nu pentru vorba ta credem, că înșine am auzit și știm, că acesta este cu adevărat Mântuitorul lumii Hristos.