Sf. Ioan Casian ( 2 )
< Cum ne mantuieste Dumnezeu >
"Priceperea omeneasca nu intelege usor cum se face ca Domnul, pe de o parte, da celor ce cer, Se descopera celor ce-L cauta, deschide celor ce bat, iar pe de alta parte, Se descopera celor care nu-L cauta, aparare si raspunde celor ce nu-L intreaba si toata ziua intinde mainile catre un popor care nu crede in El si-I vorbeste impotriva, ii cheama pe cei ce rezista si stau de-o parte, ii atrage la mantuire pe cei ce nu vor, celor ce vor sa pacatuiasca le taie putinta de a-si indeplini aceasta dorinta, Li se impotriveste cu bunatate celor ce se grabesc sa faca rau. In om este intodeauna libertatea de alegere, care poate sa nesocoteasca sau sa respecte harul lui Dumnezeu. Apostolul nu ne-ar fi invata spunand : < Cu frica si cu cutremur lucrati la mantuirea voastra >, daca n-ar fi stiut ca harul poate fi cultivat sau neglijat de noi. Dar , ca sa nu creada cineva ca pentru lucrarea mantuirii nu este nevoie de ajutorul dumnezeiesc, adauga : < Caci Dumnezeu Cer Care lucreaza in voi si si ca sa voiti si sa savarsiti, dupa a Lui bunavointa >. De aceea sfatuindu-L pe Timotei, ii spune : < Nu fi nepasator de harul lui Dumnezeu, care este in tine >, si de asemenea : < De aceea , te indemn sa tî aprins harul lui Dumnezeu, care este in tine >. Asadar, El intampina vointa omului, precum se spune : < Dumnezeul meu, mila Ta ma va intampina > . Dimpotriva, Dumnezeu este intampinat de vointa noastra cand El intarzie si asteapta oarecum in chip folositor, ca sa puna la incercare libertatea vointei noastre, zicand : < Dimineata rugaciunea mea Te va intampina > . Ne cheama si ne invita , cand zice : < Toata ziua am intins mainile Mele catre poporul care nu crede in Mine si Mi se impotriveste >, si este invitat de noi cand Ii spunem : toata ziua am intins mainile mele catre Tine. Ne asteapta cand spune prin profet : < De aceea asteapta Domnul ca sa se milostiveasca de voi >, si este asteptat de noi cand zicem : < Cu rabdare L-am asteptat pe Domnul si S-a uitat la mine >. Ne intareste cand zice : < Si Eu am invata si am intarit bratele lor, si ei au cugetat impotriva Mea > . Striga Iisus : < Daca este cineva însetat, sa vina la Mine si sa bea > ; striga la El profetul: < Ostenit-am strigand, amortit-a gatlejul meu, slabit-au ochii mei nadajduind spre Dumnezeul meu> ". ( Va urma - Sf.Ioan Casian , remarca de Sf. Ioan Gura de Aur )