View Single Post
Vechi 02.01.2009, 10:33:35
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Psalm 69

TÎLCUIREA PSALMULUI 69
Întru sfîrșit, lui David,
spre aducerea aminte, ca să mă mîntuiască pe mine Domnul.
Însă întru unele izvoade nu am aflat-o pe aceasta, nici la Evreu, nici la ceilalți tălmăcitori, dar se potrivește cu înțelegerea Psalmului, că Proorocul cere mîntuire și izbăvire de cei ce îi dau război. Iar Fericitul David a zis Psalmul de față cînd era gonit de Avesalom, și cu cuviință a adăugat lîngă scrierea-deasupra pe acest „spre aducerea aminte”, că pomenirea păcatului îl împungea pe dînsul mai cumplit decît vrăjmașii. Pentru aceea striga:
Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte, Doamne, ca să-mi ajuți mie grăbește!
Sînt înconjurat - zice - cu multe primejdii de tot felul, pentru care cer să mi se dea grabnic ajutor.
2 Să se rușineze și să se înfrunteze cei ce caută sufletul meu!
Să greșească - zice - de la scopul lor cel fără de lege cei ce doresc a mea junghiere, și să dobîndească de aici rușinea.
Întoarcă-se înapoi și să se rușineze cei ce-mi voiesc mie rele!
În loc de: Nu numai că se vor da pămîntului, dar vor ieși din viața aceasta în taină, cu rușine, aceia care au măiestrit cele cumplite asupra unora ce viețuiesc cu bună-credință. Aceasta o zice și prin cele de aici înainte:
3 Întoarcă-se îndată, rușinîndu-se, cei ce-mi grăiesc mie: Bine, bine!
Afară de aceștia, să se întoarcă în fugă cu rușine și cei ce se bucură de relele mele, văzînd a mea schimbare.
4 Să se bucure și să se veselească de Tine toți cei ce Te caută pe Tine, Dumnezeule, și să zică pururea „Mărească-Se Domnul!” cei ce iubesc mîntuirea Ta.
Acest „Doamne” nu este pus în Exapla. Și zice: Umple pe îndrăgitorii Tăi de toată îndulcirea și veselia, ca să dănțuiască lăudînd facerile Tale de bine.
5 Iar eu sărac sînt și mișel, Dumnezeule, ajută-mi!
În loc de: Iar eu sînt lipsit de dreptatea celor ziși mai-nainte și trăiesc cu sărăcie, neavînd bogăția faptei bune.
6 Ajutorul meu și izbăvitorul meu ești Tu,
Că a Ta purtare de grijă am dobîndit.
Doamne, nu zăbovi!
Sîrguiește-Te în grabă și nu mai întîrzia cererea! Pentru aceasta nu se roagă numai David, ci și toată ceata Sfinților.