02.01.2009, 10:33:35
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
|
|
Psalm 69
TÎLCUIREA PSALMULUI 69 Întru sfîrșit, lui David, spre aducerea aminte, ca să mă mîntuiască pe mine Domnul. Însă întru unele izvoade nu am aflat-o pe aceasta, nici la Evreu, nici la ceilalți tălmăcitori, dar se potrivește cu înțelegerea Psalmului, că Proorocul cere mîntuire și izbăvire de cei ce îi dau război. Iar Fericitul David a zis Psalmul de față cînd era gonit de Avesalom, și cu cuviință a adăugat lîngă scrierea-deasupra pe acest „spre aducerea aminte”, că pomenirea păcatului îl împungea pe dînsul mai cumplit decît vrăjmașii. Pentru aceea striga:
Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte, Doamne, ca să-mi ajuți mie grăbește!
Sînt înconjurat - zice - cu multe primejdii de tot felul, pentru care cer să mi se dea grabnic ajutor.
2 Să se rușineze și să se înfrunteze cei ce caută sufletul meu!
Să greșească - zice - de la scopul lor cel fără de lege cei ce doresc a mea junghiere, și să dobîndească de aici rușinea.
Întoarcă-se înapoi și să se rușineze cei ce-mi voiesc mie rele!
În loc de: Nu numai că se vor da pămîntului, dar vor ieși din viața aceasta în taină, cu rușine, aceia care au măiestrit cele cumplite asupra unora ce viețuiesc cu bună-credință. Aceasta o zice și prin cele de aici înainte:
3 Întoarcă-se îndată, rușinîndu-se, cei ce-mi grăiesc mie: Bine, bine!
Afară de aceștia, să se întoarcă în fugă cu rușine și cei ce se bucură de relele mele, văzînd a mea schimbare.
4 Să se bucure și să se veselească de Tine toți cei ce Te caută pe Tine, Dumnezeule, și să zică pururea „Mărească-Se Domnul!” cei ce iubesc mîntuirea Ta.
Acest „Doamne” nu este pus în Exapla. Și zice: Umple pe îndrăgitorii Tăi de toată îndulcirea și veselia, ca să dănțuiască lăudînd facerile Tale de bine.
5 Iar eu sărac sînt și mișel, Dumnezeule, ajută-mi!
În loc de: Iar eu sînt lipsit de dreptatea celor ziși mai-nainte și trăiesc cu sărăcie, neavînd bogăția faptei bune.
6 Ajutorul meu și izbăvitorul meu ești Tu,
Că a Ta purtare de grijă am dobîndit.
Doamne, nu zăbovi!
Sîrguiește-Te în grabă și nu mai întîrzia cererea! Pentru aceasta nu se roagă numai David, ci și toată ceata Sfinților.
|