Category:
Traditii populare
Biserica Ortodoxa serbatoreste pe 25 martie, praznicul Bunei Vestiri (Blagovestenia), cind Arhanghelul Gavriil o anunta pe Sfinta Fecioara Maria ca a fost aleasa sa il nasca pa Iisus. Este ziua cind avem dezlegare la peste, in care cucul cinta pentru prima oara si pe care oamenii trebuie sa o intimpine veseli, imbracati curat, cu stomacul plin si cu bani in buzunare.
Ingerul i s-a inchinat Sfintei Fecioare : ,,Binecuvintata esti tu intre femei!" (Luca1.28). Apoi i-a spus vestea : ,,Si iata vei lua in pintece si vei naste fiu si vei chema numele Iisus! (Luca1.31). Era cea mai mare cinste pe care Dumnezeu o putea incredinta unei femei.
Buna Vestire a Nasterii lui Hristos a fost adusa la cetatea din Galileea, Nazaret, punctul de plecare al mintuirii neamului omenesc. Nazaret, in limba ebraica inseamna sfintenie. Astfel, Arhanghelul Gavriil este primul care a rostit numele Iisus. Scena Bunei Vestiri este infatisata de obicei, pe usile iconostaselor - pereti ce despart altarul de restul bisericii, simbolizind usile Imparatiei Ceresti. Conform traditiei, de Buna Vestire este bine sa se puna piine si sare pe pragul usilor pentru hrana ingerilor.
In calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenie sau Ziua Cucului. Cucul ocupa un loc central in cadrul sarbatorii, fiind pasarea care anunta sosirea primaverii. Traditia spune ca primul sau cintec, care are loc de obicei la Buna Vestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Daca primul cintec ale cucului este auzit pe stomacul gol, in partea stinga sau in spatele omului, este semn de rau augur. De asemenea in unele sate care pastreaza obiceiul, flacaii si fetele il intreaba pe cuc : ,,Cucule voinicule / Citi ani imi vei da / Pina m-oi insura(marita)?/. Daca pasarea tace, aceasta inseamna casatorie grabnica, iar fiecare cintat este socotit un an de asteptare. Traditia populara a facut din cuc un simbol al nestatorniciei, al dragostei tainuite, numita in popor si ,,boala cucului".
Traditia mai spune ca, de Buna Vestire, oamenii nu au voie sa se certe, pentru ca vor avea necazuri tot anul. In Bucovina, in aceasta zi nu se pun oua la closca, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare. In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se ameninta cu toporul si se stropesc cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc, ritualul fiind denumit Noaptea focului. Pentru ca estedezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In sud-estul tarii se aprind focuri in marginea cimitirelor pentru a se da de vaste mortilor ca a venit primavara, se fac pomeni si praznice, iar in bisericile care poarta hramul Buna Vestire, se fac slujbe mari.