Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 24.02.2010 - 1 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: Comentarii

   Cupidonul autohton e un tinar voinic, chipes si foarte iubaret. In fiecare an pe 24 februarie se sarbatoreste Dragobetele, despre care se spune ca "saruta fetele".

   Celebrarea sa vine de pe vremea dacilor, atunci cind se spunea ca marca inceputul primaverii si al anului agricol. Natura revenea la viata, la fel ca si iubirea, toti locuitorii satelor considerind ca era momentul in care se reinnoia firea.

   Dragobetele este cunoscut si sub numele de Dragomir, fiind considerat, in credinta populara romineasca, fiul Babei Dochia. El a fost preluat de la vechii daci, care credeau ca este zeul petitor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta animalelor.

   Mai tirziu, oamenii l-au considerat zeul dragostei, pentru ca ii ocrotea si purta noroc cuplurilor de indragostiti.Se spune ca tinerii care se cunosc pe 24 februarie, se vor iubi tot anul, legatura lor fiind considerata ca o logodna.

   Dimineata de Dragobeteera prilej pentru flacai si fete sa imbrace hainele de sarbatoare, sa se adune in centrul satului sau in fata bisericii, in cete; tinerii porneau cintind spre padure sau spre lunca, unde faceau focul, iar fetele adunau flori, pe care le puneau la icoane si apoi le foloseau la descintece din dragoste. Daca vremea era urita, se stringeau in casa unuia dintre ei si se intindeau la jocuri si povesti.

Delicious Digg Facebook Fark MySpace

Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni