Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 20.07.2009 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Sfantul Ilie Chavchavadze (cel Drept)

Sfantul Ilie, numit si "Regele neincoronat al Georgiei," sau "Parintele poporului" si "cel Drept," apartine nobilei familii Chavchavadze. Nascut la 27 octombrie 1837 in satul Qvareli din Kakheti, a invatat la inceput acasa, cu mama sa sa scrie si sa citeasca, pe langa rugaciunea si legea lui Dumnezeu. La varsta de opt ani a fost trimis sa studieze cu Arhidiaconul Nikoloz Sepashvili din Qvareli, iar anii petrecuti cu acesta aveau sa lase urme de nesters in viata acestui sfant.

Ilie si-a continuat educatia la un internat din Tbilisi, iar mai tarziu la gimnaziul curtii, care a fost, de fapt, liceul. Parintii sai au murit devreme, asa incat fraii ramasi orfani au trecut in grija matusii lor, Macrina.

In 1857 Ilie s-a inscris la Facultatea de drept din cadrul Universitatii St. Petersburg, unde si-a dat toata silinta sa se desavarseasca ca individ, studiind si citind foarte mult. Era fascinat de istoria georgiana si isi petrecea majoritatea timpului in biblioteca, studiind arhivele si cautind texte georgiene vechi. Chiar daca rezultatele sale ca student erau remarcabile, Ilie nu era interesat sa incununeze studiile sale cu o diploma in drept, de aceea in anul IV a parasit facultatea si s-a intors in Georgia.

Sfantul Ilie Chavchavadze

Ilie avea convingerea ca o natie care-si uita istoria este ca un cersetor "care nu stie de unde vine si incotro se-ndreapta." De aceea a cautat sa inspire concetatenilor sai respectul pentru gloriile trecute ale natiunii si credinta stramosilor lor fata de legea crestina si fata de poporul georgian. Obiectivele principale ale vietii sale au fost restaurarea independentei nationale si autonomia Bisericii Georgiene, pentru care Sf. Ilie a luptat cu toata convingerea de-a lungul intregii sale vieti. Astfel, a inceput o munca laborioasa de istoric, cercetind intens documente vechi si demascind pe cei care falsificasera istoria si denigrasera poporul georgian.
 

alt

Acest mare filozof, scriitor si istoric repeta adesea ideea ca "o natiune care si-a pierdut limba nu mai poate exista ca natiune," dovedind astfel pasiunea sa pentru limba georgiana si explicind eforturile sale ca aceasta limba sa ramana limba principala de studiu in scoli. Zelul sau patriotic nu a lasat indiferenti pe cei din jurul sau, fondindu-se astfel Societatea pentru propagarea alfabetizarii poporului georgian. Ilie a infiintat un depozit al manuscriselor si antichitatilor georgiene, initiind si o miscare de documentare a traditiilor populare orale. De asemenea, a fost si unul din fondatorii Bancii Agrare Georgiene.

Ilie cel Drept era deseori auzit spunind acestea: "Noi, georgienii, am mostenit trei daruri sfinte de la stramosii nostri: pamantul, limba si credinta. Daca nu le vom proteja, cum ne vom mai putea numi oameni?" Insa faptele patriotice si duhovnicesti ale lui Ilie deranjau pe cei care aderasera la noua ideologie ateista, astfel incat acestia complotau sa-l piarda. In 30 august 1907, Ilia Chavchavadze si sotia sa Olga (Guramishvili), erau in drum spre Saguramo cand trasura in care erau s-a oprit brusc dincolo de Mtskheta, aproape de padurea Tsitsamuri. Acolo au fost atacati de o banda de militanti social-democrati care l-au impuscat pe Ilie.

Curtea Militara din Caucaz i-a condamnat pe ucigasii lui Ilie Chavchavadze la moarte prin spanzurare dar Olga, vaduva lui, l-a rugat pe guvernatorul general sa-i gratieze pe criminali, deoarece aceasta ar fi fost si dorinta lui Ilie, care ar fi motivat ca acei oameni erau si ei "frati sarmani aflati in ratacire".

Intr-adevar, Ilie si-a iertat raufacatorii cu mult timp inainte, dupa cum putem citi in poemul profetic "Rugaciune": Tatal nostru Carele esti in ceruri ! Cu blandete ingenunchiez acum in fata Ta si nu cer nici bogatie si nici slava; nici rugaciunea mea nu o voi face goala cerind cele lumesti. As vrea doar ca sufletul meu sa se odihneasca in rai, inima sa mi se umple de stralucirea iubirii pentru Tine, sa pot cere iertare pentru dusmanii mei, chiar daca acestia imi strapung inima: Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!

In 1987 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene a decis ca Ilie Chavchavadze merita sa fie in rand cu sfintii si a fost canonizat ca Sf. Ilie "cel Drept". Ziua de praznuire este 20 iulie.

 

Delicious Digg Facebook Fark MySpace

Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni