“Binecinstitorul si de Hristos iubitorul, Io Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al tarii Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit acest lacas întru numele sfântului si slavitului mare mucenic si purtator de biruinta Gheorghe, care s-a si început a se zidi în anul 7000 (1492), luna mai 30 si s-a sfârsit în acelasi an, luna octombrie 28, iar al domniei sale în anul al 30 si sasele curgator”
in biserica se regasesc mai multe inscrisuri , in mai multe limbi , pe peretele nordic din altar sta scris : “Ano 1691 Rex Poloniae Ion II cum exercitu fuit”, facuta cu prilejul navalirii ostilor poloneze în frunte cu regele loan Sobietki în 1691. Pe peretele de vest al bisericii se afla semnatura cu caractere slavone si latine a carturarului muntean Udriste Nasturel din anul 1655. O alta, în slavona, glasuieste: “Koliphsa (tar) Moskovski 1711″, interpretata de unii cercetatori astfel: “Pe aici a trecut tarul Moscovei Petru l, la 1711″ ( Tarul a venit la Iasi , cu prilejul luptelor de pe Prut , cu turcii,raspunzand la ajutorul cerut de Dimitrie Cantemir. cronicile nu semnaleaza vreo vizita la Harlau)
Înfatisarea actuala este rezultatul restaurarilor facute de arhitectul francez E.A.Lecomte de Nouy si arh. C.Baicoianu între 1897-1904.Au mai fost facute restaurari de mica amploare intre anii 1926-1954.Desi biserica arata frumos , modificarile aduse nu au fost facute respectind spiritul istoric . Din pacate acest fenomen apare la mai multe biserici din Moldova.
biserica are pictura interiora originala care dateaza de pe vremea lui Stefan sau cel tarziu din timpul domniei lui Petru Rares.
in imagine se vad ruinele feredeului domnesc ( locul de imbaiere ), foarte dese sint si urmele beciurilor domnesti.Planul curtii domnesti este vizibil si astazi, find relativ bine conservat . Curtea domnească din Hârlău avea o formă rectangulară şi se întindea pe o suprafaţă de un hectar. se presupune existenta unui tunel ce facea legatura cu Cotnariul , si el veche curte domneasca .